Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Njemačkoj stupio na snagu novi zakon koji se tiče i kompanija u BiH

Preuzmite sliku

Svrha stupanja ovog zakona na snagu je da njemačke kompanije implementiraju određene propise kako bi izbjegli negativne uticaje svojih poslovnih aktivnosti na ljudska prava i okoliš u svojim lancima vrijednosti unutar i izvan Evrope.

Od prvog januara na snagu je stupio novi njemački zakon o dubinskoj analizi lanca snabdijevanja.

Sada će njemačke kompanije imati obavezu kontrolisati svoje dobavljače u vezi s poštivanjem ljudskih prava i zaštite životne sredine. Oni koji zakon ne budu poštovali ili ispunili zahtjeve mogli bi ostati bez izvoza za njemačko tržište.

Njemačko tržište izuzetno je važno za bosanskohercegovačke kompanije, kao i kompanije iz Srbije.

Svrha stupanja ovog zakona na snagu je da njemačke kompanije implementiraju određene propise kako bi izbjegli negativne uticaje svojih poslovnih aktivnosti na ljudska prava i okoliš u svojim lancima vrijednosti unutar i izvan Evrope. Direktivom je propisano da će kompanije u djelokrugu primjene ubuduće identificirati rizike duž cijelog lanca vrijednosti, preduzimati preventivne i korektivne mjere i izvještavati o njima.

Čineći to, kompanije moraju na odgovarajući način paziti na cjelokupni lanac snadbijevanja. Maida Hajdarević, iz Odjela ljudskih resursa kompanije Ramex, kaže da su pooštreni uslovi kada je u pitanju zaštita na radu.

– Gdje je povećana buka zbog radnih mašina, potrebno je nositi čepiće za uši. Na određenim mašinama potrebno je da se nose naočare zbog opasnosti da vas ne pogodi dio drveta, rukavice na brušenju u lakirnici i slično – naglasila je Hajdarević za Al Jazeera Balkans.

Novi njemački zakon ima u fokusu i zaštitu okoline smanjenjem zagađenja zemlje, vode i zraka. U saradnji sa njemačkim GIZ-om Ramex se prilagođava i tim zahtjevima, izvijestila je Al Jazeera Balkans.

Od 1. januara sve dobavljače morat će kontrolisati firme koje u Njemačkoj zapošljavaju više od 3.000 radnika, kojih je gotovo 900. Od 2024. istu obavezu imat će kompanije s više od 1.000 zaposlenih, a njih je blizu oko 4.800. Svaka od njih svom dobavljaču delegirat će šta sve mora ispuniti.

– Postojat će neki vremenski period u dogovoru s njemačkim partnerom, neki plan koji će se stavku po stavku – implementirati, kaže Azra Ramić iz Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,