Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Njemačkoj protest protiv podrške Ukrajini

Preuzmite sliku

Oko 2.000 rusofonih protestanata demonstriralo je u nedjelju u Kölnu tražeći od Njemačke da prestane podržavati Ukrajinu i odustane od sankcija koje je uvela nakon što je Moskva izvršila invaziju na svog susjeda ranije ove godine.

Skup koji su organizovale skupine rusofone dijaspore u tom gradu dočekalo je nekoliko desetaka protuprotestanata koji su se okupili pred velikom gotičkom katedralom u Kölnu kako bi izrazili podršku Ukrajini.

Njemačka je dom za oko tri miliona ljudi ruskog etničkog porijekla, od kojih su mnogi u velikoj mjeri izloženi narativima Kremlja putem ruske televizije koja je široko dostupna.

“Njemačka je u haosu”, rekla je Elena Kolbasnikova, organizatorica, ponavljajući tvrdnju predsjednika Vladimira Putina da ruska invazija štiti Ruse u istočnoj Ukrajini.

“Kako ćemo preživjeti ovu zimu?”

Ranije je njemački kancelar Olaf Scholz rekao kako je uvjeren da Njemačka ima dovoljno plina da prebrodi zimu. Ruski mediji povezani s Kremljem osporili su to, rekavši da će se zapadna Evropa smrznuti ove zime zbog nedostatka ruskog plina.

Iako je ruska dijaspora u Njemačkoj ogromna, od početka rata bilo je relativno malo skupova podrške Putinu. Mnogi od nedjeljnih protestanata držali su ruske zastave ili transparente na kojima je crvenom crtom bio prekrižen natpis NATO.

Organizatori su prikupljali donacije za separatističke snage koje podržava Rusija u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini. (Hina)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,