Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U lančanom sudaru pričinjena šteta od oko 4 miliona dolara, jedna osoba teže povrijeđena

Preuzmite sliku

Prevoj Gotthard u švicarskim Alpama bio je mjesto lančanog sudara u kojem je učestvovalo nekoliko automobila među kojima su i dva skupocjena, a ukupna šteta je višemilonska.

Inače, ta je cesta omiljena svim vozačima automobila koji žele voziti i uživati u fantastičnom planinskom krajoliku, ali i onima koji požele i “stisnuti gas” te isprobati performanse svojih limenih ljubimaca na nebrojenim zavojima ove ceste.

U policijskom izvještaju se navodi kako se kamper koji je bio na čelu kolone sporo kretao i zadržavao ostale učesnike u saobraćaju na prevoju.

Vozač Bugattija Chirona, jednog on najskupljih i najbržih serijskih automobila na svijetu koji raspolaže s čak 1500 KS u jednom je trenutku odlučio prestići kolonu, međutim prije njega su isto učinili i vozač Mercedesa i Porschea.

 • Tako je Bugatti završio u stražnjem kraju Porschea kojeg je odbacio na stražnji kraj Mercedesa C-klase.

  Nakon toga, vozač Bugattija je još “zakačio” i kamper, a kao što možete vidjeti na slikama koje se dijele na društvenim mrežama, uključujući i one s profila “Supercars Rainier Johnson”, neka od vozila također su udarila u kamene stupove sa strane ceste koji služe kao zaštita od pada na travnati ponor, što je uzrokovalo dodatnu štetu na vozilima.

  Fotografije snimljene na mjestu događaja pokazuju kako je Porsche 911 pretrpio najviše štete jer je između ostalog završio na jednoj od betonskih barijera uz cestu. Osim što mu je prednji kraj potpuno uništen i jedan od prednjih kotača je “izletio” iz ovjesa.

  Bugatti Chiron je također značajno oštećen na prednjem dijelu, a polomljeno je sve – branik od ugljičnih vlakana, maska hladnjaka te prednji poklopac koji se podigao, vjerojatno kao dio sustava zaštite pješaka u sudaru.

  Od svih učesnika u ovoj nezgodi ozbiljnije je povrijeđen samo vozač Mercedesa koji je u vrlo teškom stanju hitno prevezen u lokalnu bolnicu.

  Cesta je bila privremeno zatvorena sve do kraja uviđaja koji je potrajao gotovo cijeli dan, a prema podacima lokalne općine, ukupna šteta na privatnoj kao i imovini općine iznosi čak 4 miliona dolara.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje