Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Italiji mogući novi izbori: Conte vratio mandat za sastav vlade

Preuzmite sliku

Giuseppe Conte, imenovan za talijanskog premijera, vratio je jučer mandat za sastavljanje nove vlade nakon što je predsjednik države odbio njegovog kandidata za mjesto ministra finansija, javljaju agencije i ističu da bi taj veto mogao rezultirati novim izborima.

Conte, malo poznati 54-godišnji profesor prava bez političkog iskustva, predao je danas popis ministara predsjedniku Sergiu Mattarelli koji je odbio njegovog kandidata za ministra finansija, 81-godišnjeg euroskeptičnog ekonomista Paola Savonu.

Mattarella je u srijedu političkom novaku Conteu dao mandat da popuni resore u vladi populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) i krajnje desne Lige, čime je napokon bio završen skoro tromjesečni politički zastoj izazvan izjednačenim rezultatima izbora 4. marta.

M5S na tim je izborima postao najveća talijanska stranka, osvojivši oko 32 posto glasova, dok je Liga dobila 18 posto u sklopu desnog bloka za koji je ukupno glasalo 37 posto birača.

Dvije stranke su sklopile zajednički program vlade na 57 stranica, predstavivši ga kao ambiciozan projekt koji namjerava trajati pet godina, odnosno puni mandat. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje