Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Holandiji prave prve 3D printane kuće, bit će jeftinije od “običnih” (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Holandski grad Eindhoven će postati prvi grad na svijetu u kojem će se graditi useljive 3D printane kuće s ciljem umanjenja troškova te nadoknađivanja nedostatka zidara.

Za najmanju od prvih pet kuća koje će biti puštene u prodaju je interesovanje već pokazalo 20 porodica. Radove izvodi kompanija Van Wijnen.

Grad Eindhoven, koji je dom prestižne Akademije za dizajn, nada se da će se pozicionirati kao specijalisti u 3D printanju. Očekuje se da će prva kuća, sa tri spavaće sobe, biti završena 2019. godine. Nakon nje će slijediti četiri višespratnice u Meerhovenu, dijelu Eindhovena u blizini tamošnjeg aerodroma.

Tehnološki tim Univerziteta u Eindhovenu, predvođen Theom Saletom, stajao je iza prvog 3D printanog mosta na svijetu, izgrađenog krajem 2017. godine. Salet je 3D printanje tada ocijenio kao potencijalnu prekretnicu u građevinskoj industriji.

– Pored mogućnosti da izgradite oblik kakav poželite, to također dozvoljava arhitektima da dizajniraju lijepe strukture. Druga bitna prednost je održivost, potrebno je manje betona, a samim tim i mnogo manje cementa, što umanjuje emisije CO2 – kazao je Salet.

Samo eksterijer i unutrašnji zidovi prvih novih kuća će biti napravljeni pomoću štampača. Ali kada se izgradi peti dom, koji će se sastojati od tri sprata i tri spavaće sobe, vjeruje se da će drenažne cijevi i druge neophodne instalacije također biti pravljene pomoću štampača.

Rudy van Gurp, menadžer firme koja u ovom prijektu sarađuje sa Univerzitetom za tehnologiju u Eindhovenu, vjeruje da će 3D prinatni domovi postati mainstream u narednih pet godina.

– Mislim da će do tada oko pet posto kuća biti napravljeno pomoću 3D štampača – izjavio je Rudy van Gurp.

Dodao je da će ova metoda izgradnje biti jeftinija od tradicionalne. (faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,