Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U glavnom gradu Švedske održan skup odavanja poštovanja Kur'anu

Preuzmite sliku

Ispred turske ambasade u Stockholmu, glavnom gradu Švedske, održan je skup odavanja poštovanja Kur'anu, javlja Anadolija.

Program su zajednički organizirale turske nevladine organizacije aktivne u toj zemlji i to kao odgovor na subotnji gnusni čin paljenja muslimanske svete knjige upravo u Stockholmu u blizini turske ambasade, koji je naišao na žestoke osude iz islamskog svijeta, a posebno iz Turske.

 • Predstavnik turskog Diyaneta u Švedskoj Serdar Bukme predvodio je vjerski dio programa, a pročitani su odlomci iz Kur'ana prevedeni na turski i švedski jezik.

  Turski ambasador u Stockholmu Yonet Can Tezel obratio se prisutnima i kazao kako su milijarde muslimana zgrožene i osudile subotnji incident i provokativno paljenje Kur'ana od strane ekstremnog desničarskog političara iz Danske Rasmusa Paludana.

 • Ambasador Tezel se zahvalio organizatorima na pozivu na ovaj skup.

  “Prije nekoliko dana dogodio se ovdje incident koji je povrijedio, pa čak i zgrozio sve, savjest i zdrav razum. Drugim riječima, uz dostojanstvo i međukulturalno uvažavanje rečeno, osoba vrlo pomućenog uma grubo je vrijeđala vjeru islam, kojoj pripadaju milioni ljudi. Ova osoba je zloupotrijebila švedske zakone, iskoristila praznine u praksi i pogazila univerzalne vrijednosti. Čak da se radilo i o svetoj knjiga druge vjere, naša bi reakcija i osjećaj bili isti“, poručio je ambasador Tezel.

  Tokom skupa učesnicima su podijeljeni primjerci prijevoda Kur'ana na švedskom jeziku i karanfili.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,