Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Francuskoj demontirana najveća fabrika falsifikovanih cigareta

Preuzmite sliku

U jednom malom gradu na zapadu Francuske bilo je svega za proizvodnju, pakovanje i otpremu falsifikovanih cigareta, uključujući stambenu jedinicu za radnike da ne bi izlazili iz ilegalne fabrike.

Žandarmi su u složenoj višednevnoj akciji u blizini Rouenea demontirali najveću tajnu fabriku cigareta nađenu do sada u Francuskoj.

Zaplijenjeno je više od 100 tona proizvoda: 55 tona cigareta, 50 tona etiketa, filtera, papira, ambalaže… i 18 tona ostataka duhana i otpada od cigareta.

Preprodajna cijena falsifikovanog duhana procijenjena je na 13,7 miliona eura, saopštila je Nacionalna žandarmerija. Po tome je to bila najvažnija tajna fabrika do sada otkrivena u Francuskoj.

Počelo je otkrićem falsifiovanih cigareta u decembru 2021. na carini u Poincyju, u regionu Pariza. Potom su otkrivene dvije tajne radionice: mjesto za pakovanje u La Longueville (na sjeveru) i skladište ponovo u Poincyju.

Žandarmi su 12. januara, upozoreni od strane Evropske policijske kancelarije (Europol) krajem 2022. godine na prisustvo međunarodne trgovine cigaretama u industrijskoj zoni Saint-Aubin-les-Elbeuf, u blizini Rouena, otkrili pravu integrisanu fabriku.

 • Fabrika, u koju je ušlo šezdesetak žandarma, obuhvata tri pogona: proizvodni pogon sa dvije linije, jedan za pravljenje cigareta od sirovog duvana i drugi za pakovanje u pakete, a zatim u paklice s nazivom poznatog proizvođača.

  Tu je i prostor za skladištenje gdje se kutije cigareta pakuju u karton na paletama obloženim filmom, sve spremno za isporuku.

  Fabriku upotpunjavaju dnevni boravak i spavaonica sa petnaest kreveta i kuhinjski dio, što je omogućilo radnicima-kriminalcima da žive neometano i nezapaženo.

  Svi zaplijenjeni proizvodi su odmah uništeni, kao i mašine za proizvodnju, saopštila je Žandarmerija.‚

  Uhapšeno je devet osoba od 21 do 55 godina, sve stranci, većina Moldavci.

  Istraga ukazuje da ogromni profiti pobuđuju apetit kriminalnih organizacija često specijalizovanih za narkotike, te teže diverzifikaciji, novoj robi.

  “Proizvodni trošak je jedan euro po pakovanju, ostalo je njihova dobit”, rekao je početkom decembra Christophe Perruaux, direktor Odjeljenja za sudske istrage u finansijama (SEJF), zadužen za slučaj.

  AFP piše da “kriminalne organizacije u Istočnoj Evropi, od baltičkih zemalja do Balkana, imaju uporište u švercu duhana. Prethodno uspostavljene u Ukrajini, a zatim u Poljskoj, te fabrike su, poslije ruske ofanzive na Ukrajinu, počele da se smještaju bliže francuskim granicama, posebno u Belgiji”, a sada su u Francuskoj, gdje crno tržište predstavlja približno 30 odsto duhana u opticaju, sa željom da približe proizvodnju i potrošnju kako bi se optimizovali troškovi transporta.

  “Jedna tajna fabrika radi najviše tri mjeseca”, objasnio je početkom decembra šef carinske obaveštajne službe Florian Colas. Njene proizvodne linije proizvode u prosjeku 700 paketa u minutu, 4.200 “boksova”na sat.

  “Svaka mašina košta između 50.000 i 200.000 eura, otplate se i počnu da donose profit već za nekoliko dana, a dobit je zapanjujuća”, dodao je on.

  Računajući samo na radno vrijeme od po sam sati dnevno, ilegalne fabrike donose, po podacima carine, od 80.000 do 120.000 eura dnevno, odnosno sedam miliona eura za tri mjeseca. (Agencije)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje