Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Danskoj i Njemačkoj uhapšeno 14 osoba: Planirali teroristički napad

Preuzmite sliku

Ukupno 14 ljudi uhapšeno je tokom koordinisane akcije policije u Danskoj i Njemačkoj protiv grupe koja je osumnjičena za posjedovanje eksploziva i planiranje terorističkih napada, javio je “Danski radio”.

Danska policija uhapsila je 13 lica na ostrvu Seland, a jedno lice je privedeno u njemačkoj pokrajini Hese.

Policija smatra da su lideri grupe trojica braće porijeklom iz Sirije, od kojih su dvojica uhapšena tokom racija u Danskoj, a treći u NJemačkoj.

Tokom akcije hapšenja kod dvojice braće u Danskoj pronađena je velika količina hemikalija.

Danska policija saopštila je da su uhapšena lica posjedovala i oružje ili komponente za izradu eksplozivnih naprava, a pojedini su pomagali u procesu izrade.

 • Policajci su tokom pretresa u danskom gradu Holbek pronašli hemikalije, uključujući sumpor, koji se koristi za izradu eksplozivnih naprava, dok je u njemačkom gradu Desau pronađeno deset kilograma baruta, zajedno sa improvizovanom zastavom “Islamske države”, prenio je “Sputnjik”.

  Za sada nije poznato da li su lica planirala da izvrše jedan ili više napada.

  Tokom pretresa pronađen je i propagandni materijal povezan sa nekoliko ranijih terorističkih napada u Evropi.

  Danski ministar pravde Nick Hækkerup saopštio je na “Twitteru” da je akcija pokazala da je u Danskoj i dalje prisutna ozbiljna prijetnja terorista, ali da država ima obučenu i opreznu policiju, koja je pokazala da brine o građanima.

  On je zahvalio i njemačkim vlastima zbog dobre saradnje na slučaju, koji je pokrenut nakon što je na internetu kupljeno sedam kilograma hemikalija, uključujući sumpor.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje