Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Bruxellesu ogromni protesti protiv mjera: EU ukida korona mape, a pooštrava covid potvrde?

Preuzmite sliku

Dok dio članica EU najavljuje ukidanje covid potvrda, “središnjica” Unije najavljuje njihovu sveobuhvatniju i strožu primjenu za putovanja

Evropska unija pripremila je nove preporuke za države članice za korištenje covid-potvrda za putovanje unutar Unije, prema kojima se dramatično mijenja kriterij za slobodno putovanje. Prema novom prijedlogu, kako su prenijeli diplomatski izvori iz EU, neće se više gledati epidemiološka situacija u državi iz koje putnik dolazi, već njegov lični zdravstveni status.

Primjera radi, ako je Hrvatska u tamnocrvenoj zoni, a osoba je vakcinisana booster dozom, moći će putovati u EU bez ikakvih ograničenja i bez dodatnih obveza testiranja ili samoizolacije. Ali čak i ako u jednoj državi epidemiološka situacija bude povoljna, a osoba koja iz nje putuje nije vakcinisana i nema valjanu covid-potvrdu, neće imati prava neometanog prelaska iz jedne u drugu članicu EU.

Upravo u vrijeme kada EU priprema nove mjere, u Bruxellesu su održani do sada najveći protesti protiv covid-mjera, ovoga puta protesti evropskog karaktera sa sudionicima iz raznih država. Prema organizatorima, na njima je bilo više od 100 hiljada protestanata. Oni kažu da “nisu protiv mjera, ali su protiv načina na koji se one donose”. No kada se skupi toliki broj ljudi, u organizaciji više stotina udruženja i inicijativa, nije moguće više znati ko se za što ili protiv čega zalaže.

Diplomatski izvori iz EU objasnili su kako su, nakon konzultacija sa stručnjacima, došli do zaključka da je ovakav pristup pravedniji i djelotvorniji. To će značiti da građani koji su cijepljeni, ali dolaze iz država gdje je velik postotak nevakcinisanih, zbog čega su posljedice pandemije veće, neće biti kažnjeni zbog stava drugih da se ne vakcinišu.

Svi u (tamno)crvenom

U ovom se trenutku upravo na prijedlog Evropske unije kao kriterij za slobodno putovanje koriste takozvane mape s bojama koje određuju epidemiološku situaciju u pojedinoj državi. To je vrsta semafora s bojama od zelene, koja odražava najpovoljniju situaciju, do tamnocrvene, koja je najgora. A zbog pojave varijante omikrona, koja je znatno zaraznija, gotovo su sve države EU u tamnocrvenoj ili crvenoj zoni.

Diplomati iz EU kažu da imaju “dovoljno naučnih dokaza” da su vakcinisane osobe, pogotovo one s booster dozom, višestruko zaštićenije od onih koje nisu vakcinisane, pogotovo od toga da ne završe u bolnici na intenzivnom liječenju. Zbog toga, iako je došlo do velikog porasta broja zaraženih, ali ne i do postotka hospitalizovanih i umrlih u odnosu na broj zaraženih, većina država članica EU ublažava mjere i najavljuje da će kao kriterij uvesti samo broj osoba na intenzivnoj njezi, kapacitet bolnica i postotak vakcinisanih.

Ove preporuke EU bit će na sutrašnjem dnevnom redu sastanka Vijeća općih poslova EU u Bruxellesu, a velike su šanse da će biti odobrene.

Novost je i prijedlog Evropske komisije da se valjanost covid-potvrde ograniči na devet mjeseci od primanja zadnje doze vakcine, ili neograničeno za one koji su primili i booster dozu. Ograničenje nakon booster doze nije zasad predviđeno jer još uvijek nema dovoljno naučnih podataka o tome koliko zaštita traje nakon takve doze.

Ovo će biti samo preporuke Evropske unije za države članice, ali se u Bruxellesu nadaju da će ih sve zemlje prihvatiti i provoditi kako bi se olakšalo kretanje unutar Unije. Države članice moći će uvoditi strože mjere, ali ne i blaže od onih koje predlaže EU. Dakle, moći će skratiti rok za valjanost covid-potvrde, ali ne i produžiti. Belgija je već odlučila da covid-potvrde neće važiti nakon pet mjeseci od primitka druge doze, a Francuska je taj rok ograničila na sedam mjeseci, dok EU predlaže devet mjeseci.

Velika konfuzija

Neke zemlje neće više prihvatiti kao dovoljan dokaz negativni PCR test, već samo vakcinisanje booster dozom ili potvrdu o preboljenju virusa u zadnjih šest mjeseci. To je dovelo do velike konfuzije u cijeloj EU jer su razlike od države do države velike. Iako se preporuke EU odnose na mogućnost putovanja iz jedne zemlje članice u drugu, nadaju se da će iste mjere zemlje članice usvojiti i na nacionalnom nivou kako bi se lakše one harmonizirale i građanima olakšale svakodnevni život. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,