Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Policija u Berlinu prekinula proteste protivnika mjera protiv COVID-19

Preuzmite sliku

Pravilo o održavanju razmaka, uprkos višestrukom zahtjevu preko razglasa, nije poštivano, saopćila je policija u glavnom gradu Njemačke.

Policija u Berlinu naredila je prekid protesta protivnika mjera protiv pandemije korona virusa, zbog nepridržavanja pravila o nošenju maski i održavanja razmaka, saopćila je policija u subotu.

“Nažalost, ne preostaje nam ništa drugo: organizatorima protesta smo saopćili odluku o prekidu protesta, jer dosadašnja upozorenja nisu urodila pridržavanjem uvjeta za održavanje protesta”, saopćila je policija preko Twittera.

Nakon što je sud ukinuo zabranu protesta protivnika mjera protiv širenja pandemija korona virusa, koji je prije nekoliko dana izdao grad Berlin, policija je objavila da će protest biti toleriran jedino ako se učesnici budu pridržavali pravila o razmaku i nošenju zaštitnih maski, što nije bio slučaj.

“Pravilo o održavanju razmaka, uprkos višestrukom zahtjevu preko razglasa, nije poštivano”, piše u saopćenju policije.

‘Miješana publika’ među demonstrantima

Prije toga je policija broj učesnika procijenila na oko 18.000.

Na protest je pozvala inicijativa “Queerdenken 711” iz Stuttgarta, ali i desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

Demonstranti su u Berlin počeli stizati od ranog jutra, a u koloni su se mogle vidjeti mnogobrojne zastava Rusije, Njemačke ali i zastave nekadašnjeg Njemačkog carstva.

Demonsteranti su tražili odlazak kancelarke Angele Merkel i ukidanje svih mjera borbe protiv korona virusa, a nosili su i transparente s članovima njemačke vlade u zatvoreničkim odorama.

Mediji javljaju o “miješanoj publici” među demonstrantima: od kompletnih porodica, do pripadnika ekstremne desnice.

Među demonstrante protiv mjera borbe protiv širenja zaraze do sada su se ubacivali pripadnici krajnje desnice i takozvani Građana Reicha, pri čemu se radi o grupacijama koje negiraju postojanja Savezne Republike Njemačke.

Bili su najavljeni i protudemonstracije, ali je, nakon zabrane glavnog okupljanja pred Brandenburškim vratima, upitno njihovo održavanje.

Polija je ranije izjavila da je spremna u subotu za velike proteste.

Merkel: Ovo je ozbiljna stvar

Brojna policijska vozila od subote ujutro parkirana su ispred Brandenburških vrata, u centru grada, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Zapovjednica berlinske policije Barbara Slowik ranije u petak je najavila da ako se subotnje demonstracije održe policajci će ih “vrlo brzo” okončati ne budu li se poštivale mjere, što se i desilo.

Njemačka uspješnije od mnogih evropskih zemalja upravlja korona virusom te ima nisku stopu smrtnosti.

U posljednjim sedmicama povećava se broj zaraženih, kao i u većini zemalja.

Kancelarka Angela Merkel u petak je apelirala na građane da se ne opuste u borbi protiv korona virusa.

“Ovo je ozbiljna stvar, kao što je uvijek i bila. Morate je i dalje uzimati za ozbiljno”, kazala je Merkel. (Agencije | AJB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,