Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Beču počinje vakcinacija protiv koronavirusa za bebe i djecu do pet godina

Preuzmite sliku

Prema izričitoj preporuci Nacionalnog komiteta za vakcinaciju u Austriji, austrijska prijestolnica 16. novembra počinje sa vakcinacijom beba i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina s povećanim rizikom od teškog razvoja Covid-19.

U skladu sa odobrenjem, vakcinacija se može ponuditi i zdravoj djeci ove razvojne dobi. Vakcinacija će se odvijati u posebnom prostoru u Austria Centru Beč, čiji ambijent je posebno prilagođen maloj djeci i uvijek u prisustvu staratelja.

Vakcina izbora je BioNTech/Pfizer-ova vakcina Comirnaty koja će se nuditi u odgovarajućoj dozi za ove starosne grupe, odnosno tri mikrograma, što odgovara jednoj desetini uobičajene doze za odrasle. Vakcina se daje u mišić nadlaktice ili butine.

Za sva pitanja o vakcinaciji protiv Covid-19 na raspolaganju stoje ili porodični pedijatri ili pak ljekari koji su dostupni na licu mjesta. Osim toga, moguće je putem gradskog servisa za informacije na www.impfservice.wien ili pozivom na zdravstvenu telefonsku liniju 1450 zakazati i termin za konsultacije i sveobuhvatno savjetovanje. Vakcinacija se može izvršiti i naknadno na zahtjev.

Prve dvije vakcine se daju u razmaku od tri sedmice (21 dan). Treća vakcina se preporučuje ne ranije od osam sedmica (56 dana) nakon druge – saopćio je iz Eurocomm- PR.

U saopćenju se navodi da je 14,7 posto stanovnika Beča već primilo booster dozu, dok je 55,8 posto u potpunosti imunizirano.

Starosna grupa sa najviše booster doza su osobe od 80 do 89 godina (52,9 posto). Slijede osobe starije od 90 godina sa 46,9 posto, a zatim osobe od 70 do 79 godina sa 43,0 posto.

Napominje se da je 28,0 posto djece od pet do 11 godina primilo barem jednu vakcinu protiv Covid-19 kao i 1,6 posto djece mlađe od pet godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,