Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Beču penzioneri proizvode svoje pivo

Preuzmite sliku

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj starijih ljudi širom svijeta je u porastu. Sa produženjem životnog vijeka raste i potreba za održavanjem zdravlja i dobrog samopoštovanja u starosti.

Korisnici bečkog staračkog doma Atzgersdorf, redom osamdesetogodišnjaci, pronašli su svoj recept za ispunjen dan – proizvodnju piva. Projekt, koji je započet s ciljem poboljšanja motoričkih i kognitivnih sposobnosti, penzionerima donosi zadovoljstvo, ali prije svega dobru zabavu i raspoloženje.

Proizvodnja piva pokrenuta je u podrumskim prostorijama doma prije dvije godine.

Štićenici doma uključeni su u čitav proces proizvodnje, od kuhanja piva do etiketiranja boca. Zajedno s kuharom doma drobe slad, pasiraju ga, prate temperaturu, kuhaju ječam, fermentiraju pivo i toče ga u boce. Otkako su započeli s proizvodnjom, stanovnici doma napunili su 15.000 boca. Nedavnim proširenjem proizvodnje godišnje će se umjesto 6.000 moći proizvoditi 12.000 boca piva. Dom je dobio i novi prostor za degustaciju u kojem će moći uživati stariji građani iz cijelog naselja. Pivom će se također moći opskrbljivati i ostali bečki domovi te klubovi penzionera.

U ponudi je lager pivo ćilibarske boje “Oma” (njem. baka) i “Opa” (njem. djed) te svijetlo pivo “Hellga” i “Hellmut”. U proizvodnji su korištena četiri prirodna sastojka: bečka planinska izvorska voda, hmelj, kvasac i slad. Pivnica je uređena u industrijskom stilu i prilagođena za osobe s invaliditetom i za starije osobe.

Projekt je doživio uspjeh i izvan granica Austrije. O ovom zanimljivom projektu izvještavale su bavarska, francuska i američka televizija.

Bečki starački domovi također proizvode svoj med, mješavine začina, pečene orahe i prave kolače u svojoj slastičarnici. Svi proizvodi se mogu kupiti u maloprodajnim objektima u domovima.

Udruženje bečkih staračkih domova ima tridesetak domova i 150 penzionerskih klubova koji nude preko 15.000 programa za osobe starije životne dobi: sportske, zabavne, kreativne, plesne i mnoge druge radionice tokom cijele godine, saopćio je Eurocomm – PR Sarajevo – Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: