Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Austriji pet osoba umrlo nakon konzumiranja kajmaka kojeg je proizvodio Srbin

Preuzmite sliku

Bivši generalni direktor mljekare, 39-godišnji poduzetnik srpskog porijekla iz Austrije, osuđen je pred sudom u Wiener Neustadtu na 13 mjeseci zatvora zbog ubojstva iz nehaja i nanošenja tjelesnih povreda nakon što je u kajmaku koji je proizvodio pronađena bakterija listerija što je dovelo do smrti petero ljudi. 

Na suđenju u Wiener Neustadtu, 39-godišnji poduzetnik srpskog porijekla iz Austrije se suočio s teškim optužbama.

Smrtonosna listerija se pojavila u optuženikovoj mljekari između 2020. i 2022. godine.

Bakterija je odgovorna za smrt pet osoba i oboljenje šestero ljudi, uključujući i bebu koja je bolovala od listerioze. Djevojčica je preživjela po život opasnu sepsu.

Početak suđenja u septembru 2023. obilježili su svjedočenja koja su otkrila užasne uvjete u tvornici, uključujući prisutnost štakora, plijesni i neugodnih mirisa. Otkriveni su i propusti u održavanju te nedostatak odgovarajuće obuke za zaposlenike i adekvatno hlađenje dostavnih vozila, prenosi Nova.rs.

Dobio visoku kaznu

Stručnjaci su u toku postupka utvrdili da su oboljeli pacijenti imali isti soj bakterije koji je pronađen i u mljekari Glognitz, sugerirajući zajednički izvor.

Optuženi je u svojoj završnoj riječi izrazio žaljenje zbog događaja.

“Najtragičnije u ovom slučaju je što ljudi više nisu s nama. Bez obzira na moju krivnju, to je najgore što se moglo dogoditi. Jako mi je žao”, rekao je.

39-godišnji poduzetnik, suočio se s proširenim optužbama koje uključuju fizičko zlostavljanje žene u svom uredu i krađu gotovine iz blagajne tvrtke.

Presuda mu je dosuđena uz 13-mjesečnu zatvorsku kaznu i plaćanje odštete od 25.000 eura za tri oboljele osobe. Odluka još nije pravomoćna.

“Nema sumnje da ovi uzorci potiču iz istog izvora”, rekao je vještak i dodao da je moralo biti više oboljelih, ali nisu identificirani zbog blagih simptoma.

Nove optužbe

U toku istrage, optužbe protiv direktora mljekare su se proširile. Naime, državni tužitelj ga je optužio za povrjeđivanje žene u njegovom uredu.

“Povrijedio ju je tako što ju je grubo uhvatio za vrat i šamarao”, tvrdi tužiteljstvo.

Tada je objavljena snimka incidenta na kojoj se vidi kako žena glasno vrišti, a direktor je odguruje, pišu austrijski mediji.

“Nisam je udario, stisnuo sam je i možda malo jače uhvatio”, branio se optuženi pred sudom.

U postupku, optužbe su se proširile i na krađu gotovine iz blagajne tvrtke. Ročište po tim optužbama zakazano je za 14. mart.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje