Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Austriji na snagu stupila stroga zabrana pušenja u javnim prostorima

U Austriji je ne snagu stupio strogi zakon o zabrani pušenja u svim restoranima i barovima nakon što je pad čelnika krajnje desnice Heinza-Christiana Strachea otvorio put čvršćim politikama spram upotrebe duhanskih proizvoda..

Novi zakon, koji pokriva i nargile i električne cigarete, predviđa kazne do 1000 eura za pušače a do 10.000 eura za vlasnike i upravitelje prostora.

Vlada desnog centra, koja je pala u maju, branila je izuzeća od zabrane pušenja za male barove i mogućnost odvojenih pušačkih prostorija u većim prostorima, uprkos peticiji za općom zabranom koju je potpisalo 880.000 građana. Ta je politika bila ključan zahtjev krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) i njenog čelnika, pušača Strachea, u koalicijskim pregovorima s konzervativnom Narodnom strankom (OeVP) 2017. godine.

Koalicija se raspala zbog snimke na kojoj Strache dogovara poslove u medijima i infrastrukturne projekte sa ženom koja se predstavila kao ruski politički donator. I sam sastanak je uključivao puno pušenja i pijenja. Nakon što je Strache dao ostavku na mjesto vicekancelara i sazvani prijevremeni izbori konzervativci su se pridružili drugim strankama u glasanju u parlamentu za strože zakone o upotrebi duhanskih proizvoda.

Organizacije austrijskih liječnika i pacijenata ove su sedmice zabranu pušenja pozdravile kao “novo doba za zdravlje u Austriji” koje će smanjiti broj pušača. Gotovo četvrtina mladih i odraslih Austrijanaca puši, dok je u EU-u prosjek 18 posto pušača.

Ipak, zabrana još nije  konačna jer je lobby stotina austrijskih nargila-barova od ustavnog suda zatražio izuzeće.

Strache je u oktobru objavio svoje povlačenje iz politike, nakon što je Slobodarska stranka (FPOe) poražena na izborima nakon niza skandala. Pedesetogodišnji političar i jedan od vodećih evropskih populista najavio je povlačenje uoči sastanka stranačkih lidera koji su htjeli predložiti njegovo isključenje.

FPOe je osvojio 16 posto glasova podrške na parlamentarnim izborima krajem septembra , što je pad od gotovo 10 posto.

Izbori su se održali četiri mjeseca nakon što su mediji objavili tajnu snimku zbog koje je Strache optužen za korupciju. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje