Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

U 94. godini preminuo bivši premijer Italije Ciriaco De Mita

Preuzmite sliku

Bivši premijer Italije Ciriaco De Mita, jedan od najistaknutijih članova stare vladajuće klase u toj zemlji, preminuo je u četvrtak u 94. godini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jedan od njegovih pomoćnika potvrdio je da je De Mita preminuo u staračkom domu u Avellinu, u južnoj Italiji, gdje je bio na rehabilitaciji nakon operacije kuka u februaru.

De Mitina politička karijera trajala je više od šest decenija, a na vrhuncu je bio 1980-ih kada je vodio tada vladajuću Demokršćansku stranku (1982-1989.) i Vladu Italije (1988-1989.).

Njegova karijera krenula je silaznom putanjom nakon korupcijskih skandala “Čiste ruke” 1992. godine, koji su pokrenuli kolaps partijskog sistema koji je kontrolisao Italiju od kraja Drugog svjetskog rata. De Mita, međutim, nije bio lično umješan.

Nastavio je sa radom u nacionalnom parlamentu do 2008. godine i bio je član Evropskog parlamenta do 2013. godine.

Njegova posljednja funkcija bila je gradonačelnik rodnog grada Nusco u južnoj Italiji, koju je obnašao od 2014. godine do smrti.

Aktuelni premijer Mario Dragi je izrazio saučešće i pozdravio svog prethodnika kao “protagonistu italijanskog parlamentarnog i političkog života” koji je bio aktivan do samog kraja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje