Nedjelja, 7. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tužan kraj pravne bitke za život 12-godišnjaka: Doktori po odluci suda isključili dječaka s aparata

Preuzmite sliku

Porodica 12-godišnjeg dječaka Archieja Battersbeeja, koji je u komi od aprila, nije se uspjela izboriti da sina iz bolnice premjeste u hospicij, prenosi BBC.

Svoje posljednje dane proveo je tako u Royal London Hospital u Whitechapelu u istočnom Londonu gdje je i preminuo nakon što su ga skinuli s aparata, kako je u subotu potvrdila njegova majka.

– Borili smo se do samoga kraja. Jako sam ponosna što sam mu majka, rekla je novinarima okupljenima pred bolnicom i dodala da je preminuo u 12:15 po londonskom vremenu.

– Dopustiti da se jedno dijete tako udavi… Nikada nijedna porodica ne bi smjela proći kroz takvo nešto. To je barbarizam, izjavila je bliska Ellie Carter, koja je u ime porodice dodatno razgovarala s novinarima, prenosi Jutarnji.hr.

Presudu o okončanju Archiejeva života je donio britanski Visoki sud pa je porodica zatražila intervenciju Evropskog suda za ljudska prava. Tamo su im pak odbili zahtjev s obrazloženjem da to ne spada u njihov djelokrug. Ovo je bio posljednji korak u pravnoj bici kojim su Archiejevi roditelji pokušali održati sina živim što duže nakon što je više sudaca iznijelo mišljenje da se potpora za održavanje na životu treba prekinuti, odnosno da bi im sina trebali isključiti s aparata.

 • – Svi pravni putevi su iscrpljeni. Porodica je shrvana i provodi dragocjeno vrijeme s Archiejem, rekao je ranije glasnogovornik kršćanskog udruženja koji podržava Archiejevu porodicu.

  Prije četiri mjeseca, 7. aprila, Archieja je bez svijesti pronašla njegova majka Hollie Dance u njihovu domu u Essexu. Hollie pretpostavlja da je njezin sin sudjelovao u nekom od internet izazova poput ‘blackout‘ ili ‘hold your breath‘.

  – Koristite Archieja kao upozorenje, posjednite i razgovarajte s djecom o internet izazovima. Kad počnete istraživati o njima, shvatite koliko su zastrašujući. Da sam ranije znala za te izazove i razgovarala s njim, sada ne bismo bili ovdje, rekla je.

  Dječak je pretrpio katastrofalne ozljede mozga i liječnici smatraju da je vrlo vjerovatno da je moždano deblo mrtvo. Archieja su odmah stavili na potporu za održavanje života, koja uključuje mehaničku ventilaciju i tretman medikamentima.

  Presudu je u petak na Visokom sudu donijela sutkinja Theis nakon što je zaključila da nije u Archiejevom interesu da bude premješten u hospicij.

  – U središtu svih zaključaka koje donese ovaj sud mora ostati Archiejev najbolji interes. Kada se uzmu u obzir želje porodice, zašto oni imaju te želje, objekti u hospiciju, što bi Archie vjerovatno želio, rizici uključeni u premještaj i sve veća krhkost njegovog zdravstvenog stanja, smatram da bi trebao ostati u bolnici kad se prekine liječenje, obrazložila je Theis.

  Istaknula je bezuslovnu ljubav i predanost obitelji za koje je rekla da su zlatna nit koja se provlači kroz ovaj slučaj.

  – Nadam se da se sada Archieju može pružiti prilika da umre u mirnim okolnostima, s porodicom koja mu je značila koliko i on njima očito znači, dodala je.

  – Vlasti su uskratile sve naše želje kao porodici. Slomljeni smo, ali idemo dalje, jer volimo Archieja i odbijamo odustati od njega, odgovorila je na odluku Visokog suda.

  Bolnica nije potvrdila kada će liječenje biti prekinuto, ali kršćansko udruženje kazalo je da je porodici rečeno da će se to dogoditi u subotu, što se u konačnici i obistinilo.

  O Archiejevom stanju vodila se pravna bitka na britanskom Visokom sudu još od maja. Sutkinja Arbuthnot 13. maja presudila je u korist zahtjeva britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema da se provede testiranje moždanog debla. Archie nije bio responzivan niti na predtest pa su se održala saslušanja o tome treba li ga se podvrgnuti na daljnja MRI snimanja. Roditelji na to nisu pristali zbog opasnosti koju nosi bilo kakvo premještanje dječaka. Uprkos tome, sud je MRI snimanja odobrio, a ona su obavljena 31.maja.

  Početkom juna na završnom ročištu predstavljali su se dokazi o tome treba li nastaviti terapiju za održavanje života. Na temelju rezultata MRI skeniranja, sudac je odlučio da je Archie “mrtav” te da bi se liječenje moglo zaustaviti.

  Porodica se potom obratila Žalbenom sudu i tražila da preispita slučaj. Nakon novog ročišta, sudac Hayden odlučio je da je liječenje uzaludno te da se treba prekinuti. Odluku su podržala tri suca Visokog suda. Krajem jula Vrhovni sud također je podržao ovu odluku.

  Sljedeći korak u porodici Battersbee bilo je obraćanje Ujedinjenim narodima. Na temelju zahtjeva, 30. jula UN je od vlade Ujedinjenog Kraljevstva tražio odgodu povlačenja liječenja dok oni ne razmotre slučaj.

  U utorak ove sedmice sud odbio je zahtjev obitelji za dopuštenje da se žali na presudu Žalbenog suda.

  Sljedeći dan Evropski sud za ljudska prava odbio je njihov zahtjev da se odgodi ukidanje sredstava za održavanje Archieja na životu.

  U četvrtak su podnijeli pravni zahtjev za premještanje sina u hospicij do kraja njegova života. Na temelju mišljenja liječnika da je dječak previše nestabilan da bi ga se premjestilo kolima hitne pomoći jer bi to ubrzalo pogoršanje, Visoki sud presudio je da bi Archie trebao ostati u bolnici Royal London Hospital.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje