Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tursku do sada napustilo 76.358 migranata: U kolonama krenuli ka Evropi

Preuzmite sliku

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu saopćio je da je preko Edirnea do sada Tursku napustilo više od 76.300 neregularnih migranata, javlja Anadolu Agency (AA).

“Do 09.55 sati po lokalnom vremenu preko Edirnea našu zemlju je napustilo 76.358 migranata“, naveo je resorni turski ministar Soylu u poruci na Twitteru.

Migranti iz Turske u kolonama su krenuli ka Evropi preko provincije Edirne koja je smještena na turskoj granici sa Grčkom i Bugarskom.

Hiljade migranata stigle su na granični prelaz Kapikule i napuštaju Tursku ka Grčkoj. Turski graničnici ih ne sprečavaju u tome od petka.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan jučer je izjavio da je ta zemlja i ranije upozoravala da neće moći podnijeti teret novog migrantskog vala i da će morati otvoriti granice ako se nastavi kriza i migrantski val iz Sirije.

“Šta smo rekli prije nekoliko mjeseci? Rekli smo da ćemo morati otvoriti granicu ako se kriza nastavi. Uznemirili su se i nisu nam vjerovali“, kazao je Erdogan i poručio da Evropska unija mora održati obećanja koja je dala Turskoj u vezi sa migrantskom krizom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,