Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Turskom milijarderu potvrđena presuda doživotnog zatvora

Preuzmite sliku

Kavala, 65-godišnji poduzetnik, osuđen je za ‘pokušaj rušenja vlade’ Recepa Tayyipa Erdogana putem finansiranja protuvladinih protesta 2013.

Sud u Istanbulu potvrdio je u srijedu u žalbenom postupku presudu doživotnog zatvora za Osmana Kavalu optuženog za pokušaj rušenja vlade, javlja službena agencija Anadolija.

Sudije su ujedno potvrdili 18-godišnju zatvorsku kaznu određenu krajem aprila sedmorici njegovih suoptuženika.

Kavala, 65-godišnji poduzetnik i filantrop, osuđen je za “pokušaj rušenja vlade” Recepa Tayyipa Erdogana putem finansiranja protuvladinih protesta 2013. poznatih kao “pokret Gezi”, a sedmorica njegovih suoptuženika zbog toga što su mu pomagali.

Na presudu je moguća žalba turskom Vrhovnom sudu.

Kavala je uhapšen krajem 2017. i tokom suđenja upozoravao je da je žrtva “pravnog ubistva”, što je potaknulo ozbiljnu napetost između Ankare i zapadnih vlada koje su se mobilizirale u njegovu korist, prenosi Hina.

Slučaj izazvao krizu Ankare i Zapada

Troje advokata Osmana Kavale isticali su u odbrani nedostatak dokaza i zainteresiranost vlasti u tom maratonskom političkom suđenju.

Čelnici Vijeća Evrope od tada su više puta pozivali Tursku da odmah oslobodi Kavalu.

Sjedinjene Američke Države su izrazile “krajnju zabrinutost” zbog odluke turskog suda.

“Njegova nepravedna osuda je nespojiva s poštovanjem ljudskih prava i s vladavinom prava. Ponovno pozivamo Tursku da oslobodi Osmana Kavalu”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Vendant Patel.

“Turski narod zavrjeđuje da uživa ljudska prava i temeljne slobode bez straha od odmazde”, dodao je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje