Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turski stručnjak: Svaka četvrta trudnica koja oboli od COVID-19 rodi prijevremeno

Preuzmite sliku

Merih Cetinkaya, profesor na Univerzitetu zdravstvenih nauka u Istanbulu izjavio je da podaci iz studija govore da jedna od četiri trudnice koje se zaraze koronavirusom rodi prijevremeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Cetinkaya je za AA rekao da delta varijanta koronavirusa ozbiljno pogađa trudnice.

Prisustvujući zdravstvenim kongresima u turskoj mediteranskom odmaralištu u pokrajini Antalija, Cetinkaya je rekao da je došlo do značajnog porasta broja trudnica koje su primljene na intenzivnu njegu ili su izgubile živote zbog koronavirusa.

“Bebe majki primljenih na odjele intenzivne njege s teškim COVID-19 također obično ostaju u bolnici duže nakon rođenja”, rekao je Cetinkaya, napominjući da je Ministarstvo zdravlja Turske pozvalo sve trudnice u da se što prije vakcinišu:

“COVID-19 uzrokuje prijevremeni porod.”

Dodao je da postoje mnoge studije o prijevremenim porodima tokom pandemije širom svijeta. Citirajući novu studiju objavljenu u naučnom časopisu u Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je:

“To primjećujemo i u našim bolničkim službama. Prema posljednjoj studiji, svaka četvrta trudnica koja se zarazi koronavirusom rodi prijevremeno.”

Napominjući da su studije pokazale da je imunosupresivni status trudnica viši od ostalih pojedinaca, Cetinkaya je kazao da trudnice ne bi trebale izbjegavati odlazak u bolnicu kako bi izbjegle koronavirus.

“Trebale bi na vrijeme ići na preglede, vakcinisati se, zdravo se hraniti, povećati fizičku aktivnost i ostati izolovane”, naglasio je Cetinkaya.

Ističući da majčino mlijeko štiti od COVID-19 i mnogih drugih bolesti, rekao je:

“Majke koje su vakcinisane tokom trudnoće ili koje su imale COVID-19 prenose zaštitna antitijela na bebu preko mlijeka. Čak i ako majka ima COVID-19, mora nositi masku, paziti na higijenu i treba dojiti svoje dijete.”

Turska je u četvrtak zabilježila 22.234 nova slučaja COVID-19, 226 umrlih i 29.538 oporavljenih.

Prema podacima američkog Univerziteta “Johns Hopkins” od decembra 2019. godine pandemija je odnijela više od 5,13 miliona života u najmanje 192 države i regije, a zabilježeno je više od 256,26 miliona slučajeva COVID-19 širom svijeta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,