Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turski brod bušenje u Crnom moru počinje početkom 2021.

Preuzmite sliku

Treći turski brod za bušenje “Kanuni” trebao bi početi s radom u Crnom moru prvih mjeseci 2021. godine, izjavio je u subotu turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez.

Tokom posjete projektnom području luke Filyos, koje se nalazi na obali Crnog mora, u provinciji Zonguldak, Podsjetio je na objavu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana od 21. augusta o najvećem turskom otkriću plina u Crnom moru od 320 milijardi kubnih metara.

Donmez je rekao kako su 21. augusta najavili prisustvo dodatnih naslaga, koje će biti otkrivene u regiji nakon prvih i drugih, kao i da se količina rezervi plina u tom području može revidirati u skladu s tim nakon završetka radova na bušenju.

Demontaža mostova na Bosforu

Otkriće u bušotini TUNA-1, na plinskom polju Sakarya, koje se nalazi oko 170 kilometara od obale u Crnom moru, rezultat je upornih napora Turske za pronalaženje domaćih resursa ugljikovodika.

Brod za bušenje “Fatih”, koji je počeo istraživanje na tom području 20. jula 2020. godine, otkrio je bušotinu nakon mjesec dana rada, prenosi Anadolija.

“Trenutno su studije bušenja za treće i četvrte naslage dovršene, a analize su u toku. Završit ćemo ih u narednih sedmicu-dvije. Tada ćemo podijeliti s javnošću ako dođemo do novih otkrića. Kao što smo rekli 21. augusta, nadamo se”, kazao je Donmez.

Postupak reaktivacije broda za bušenje “Kanuni”, koji je uključen u tursku flotu, nastavlja se u Tasucuu, priobalnom gradu u mediteranskoj regiji.

“Predviđeno je da brod za bušenje isplovi iz provincije Mersin 10. oktobra, kako bi stigao u luku Haydarpasa. Tu će se izvoditi radovi na demontaži tornjeva. Imamo tri mosta na Bosforu i moramo rastaviti tornjeve kako bismo omogućili ‘Kanuniju’ da prođe ispod njih. Nadamo se da će prve operacije početi u prvim mjesecima sljedeće godine, s tim da će ‘Fatih’ raditi zajedno s ‘Kanunijem’ u Crnom moru. Provodimo potrebne operacije kako bi do 2023. godine dopremili crnomorski plin našim građanima”, objasnio je ministar.

Za tekuće studije broda “Fatih” u Crnom moru naglasio je važnost projekta Filyos, čiji su građevinski radovi počeli 2016. godine.

Brod ‘Fatih’ nastavlja operacije

Donmez ističe da projekat neće samo pružati usluge kao luka, već je planiran kao megalogistički centar u crnomorskoj regiji.

Luka će biti proglašena privatnim industrijskim okrugom za rad srednjih i visokotehnoloških firmi.

“‘Fatih’ nastavlja operacije na 150-160 kilometara udaljenosti od ove luke i potrebna mu je važna podrška za održavanje tih operacija”, rekao je Donmez, dodavši da u tom pogledu obalni logistički centri igraju vitalnu ulogu za ove vrste operacija.

Naglasio je da se građevinske aktivnosti na projektu luke Filyos privode kraju i da će luka biti zaposlenija kada brod za bušenje “Kanuni” stigne u narednim mjesecima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje