Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turska: U noći 15. jula pučisti ga pregazili tenkom, danas ih tuži

Preuzmite sliku

Pokušaj državnog udara 15. jula ove godine u Turskoj, izveden od strane pripadnika terorističke organizacije FETO, ugušen je zahvaljujući hrabrom otporu turskog naroda, koji je te noći izasao na gradske trgove i ulice. Među hiljadama hrabrih Turaka tu noć je na ulice izašao i Sabri Unal (34) koji je hrabro legao na ulicu u istanbulskom kvartu Altunizade i zadobio teže povrede nakon što su preko njega prešla dva tenka. Nešto manje od tri mjeseca nakon pokušaja puča, Unal je odlučio tužiti pučiste, piše Anadolu Agency (AA).

 • prica-hrabrog-unala-kojeg-su-za-vrijeme-puca-u-istanbulu-pregazila-dva-tenka-video001-20160720
 • Kao i brojni građani Turske, i Unal je te noći čuo poruke predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i shvatio da je sve više ljudi na ulicama, te je vidio tenkove kako pucaju i idu prema masi u kojoj se nalazio.

  Kao što se moglo vidjeti i na videosnimcima objavljenim nakon pokušaja puča, Unal je stao ispred tenka kojim su upravljali pučisti, a kada mu se približio, legao je na ulicu i tenk je prešao preko njega. Nije se povrijedio, ustao je, a zatim je naišao i drugi tenk, koji mu je pregazio ruku, odnosno teško ga ozlijedio.

  Unalov advokat Nuh Sami Yıldırım za AA je kazao kako je njegov klijent te noći u ulici Kisikli pokušao zaustaviti tenkove, te da su ga počusti svjesno pokušali pregaziti, iako su ga primijetili na ulici.

  “U slučaju da je moj klijent nekoliko sati kasnije hospitaliziran, postojala je velika mogućost da mu ruka bude amputirana. Nakon prve intervencije prebačen je u bolnicu Marmara, gdje se oporavlja do danas”, rekao je Yildirim.

  Istakao je kako će Unal pred zakonom Republike Turske tražiti pravdu za štetu koja mu je nanesena, te dodao:

  “Teroristi FETO-a koji su pokušali izvesti državni udar te noći, svjesno su pokušali ubiti mog klijenta. Uputili smo zahtjev za pokretanje tužbe u tužilaštvu u Istanbulu te zahtjev da se lider ove terorističke grupe Fetullah Gulen, kao i ostali pučisti, kazne na najstrožiji način.”  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,