Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turska: U ljepotama Kapadokye iz zraka uživalo blizu 259.000 ljudi

Preuzmite sliku

U prvoj polovini ove godine ljepote Kapadokye, u Turskoj, iz zraka je posmatralo 258.914 turista, što je za 186 posto više u odnosu na isti period prošle godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured guvernera Nevsehira saopćio je kako je od januara do juna 2022. godine realizirano 12.558 letova balonom, a u obilascima je učestvovalo 258.914 domaćih i stranih turista.

U 2020. godini, u kojoj je počela pandemija koronavirusa, balonom je letjelo 120.917 osoba, a u prvih šest mjeseci 2021. godine 90.493. Oživljavanjem turizma ove godine, poraslo je i interesovanje za letove balonom.

Predsjednik udruženja operatera balonima na topli zrak u Anadoliji (ASBID) Mehmet Dinler u izjavi za AA rekao je kako Kapadokya zbog svojih klimatskih uslova i prirodnih ljepota privlači turiste iz cijelog svijeta.

Očekuje da će do kraja godine biti oboren rekord kada su u pitanju letovi balonom.

”Interesovanje je veliko, naročito je značajno povećanje posjetilaca iz Indije, a do kraja godine očekujemo turiste iz zemalja Dalekog istoka među kojima su Koreja, Malezija i Indonezija. Kapadokya je jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Turskoj“, rekao je Dinler.

Turistkinja iz Danske Anya Iversen oduševljena je ljepotama Kapadokye, u kojoj boravi prvi put.

Iversen kaže kako je uzbuđena što će moći letjeti balonom.

Turista iz Poljske Jacop Pinfold kazao je kako su oduševljeni prirodnim ljepotama ovog predjela.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,