Subota, 13. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turska: U Diyarbakiru pronađena amfora stara oko 1.700 godina

Preuzmite sliku

Tokom arheoloških istraživanja na tvrđavi Diyarbakir, u Turska, koja je 2015. godine uvrštena na UNESCO-vu listu Svjetske kulturne baštine pronađena je amfora stara oko 1.700 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

U toku su istraživanja područja tvrđave u Suru, koji je kolijevka nekoliko civilizacija, a koja se provode uz nadzor stručnjaka Naučne komisije Ministarstva kulture i turizma te Grada Diyarbakira.

Tokom arheoloških istraživanja koja su petoj fazi, a za koja je sredstva obezbijedilo Ministarstvo okoliša, urbanizma i klimatskih promjena pronađena je amfora stara oko 1.700 godina.

Sermed Azizoglu, šef odjela za zaštitu i nadzor pri gradu Diyarbakiru Sermed Azizoglu kazao je kako se iskopavanja provode dvije godine.

Dosad su okončane dvije faze, a ostale su u toku.

”Aktivnostima koje provodio želimo doprinijeti razvoju turizma grada i budućim generacijama ostaviti tvrđavu staru oko 2.000 godina“, kazao je Azizoglu.

Dodao je kako su pored amfore, koja nije baš uobičajena za to područje, pronađeni i drugi predmeti.

Arheolog Suleyman Karakas rekao je kako su istraživanja u toku i da su pronašli predmete nekoliko civilizacija.

Prema njegovim riječima, pronađena je i amfora, a sačuvano je oko 80 posto ovog predmeta.

”Ovo je rijetka amfora koja je u Diyarbakiru otkrivena prvi put, zbog čega smo vrlo uzbuđeni. Mislimo da na ovo područje nije donesena u trgovačke svrhe, jer bismo ih nalazili još u prošlosti. Pretpostavljamo da je amfora poklonjena kako bi se u njoj nosilo maslinovo ulje, vino i tome slično“, kazao je Karakas.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,