Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turska štampa na osam jezika izvještaje o šteti koju je FETO nanio islamu

Preuzmite sliku

Uprava za vjerske poslove Republike Turske na osam jezika će štampati izvještaj “FETO/PDY pokret zloupotrebe vjere“ koju je priredio kako bi javnosti ukazao na štetu koju je teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) nanijela islamu i muslimanima, javlja Anadoliju.

Izvještaj je s turskog jezika preveden na engleski, arapski, francuski, njemački, ruski, albanski, kirgistanski i kazahstanski. Izvještaj će biti distribuiran u brojne zemlje u kojima djeluju teroristi FETO-a.

Resorna predstavništva turskog Diyaneta će dijeliti izvještaje kako bi javnosti ukazali na prijetnju koju predstavlja FETO koji zloupotrebom vjerskih osjećaja realizira tajne terorističke planove.

U dijelu izvještaja pod naslovom “FETO/PDY je pokret koji sistemski radi na cijepanju jedinstva islamskog umeta“ ukazuje se na to da FETO deklarativno zastupa međureligijski dijalog i da s maksimalnom tolerancijom pristupa nemuslimanima, a da prema muslimanima koji ne podržavaju taj pokret pristupaju maksimalno hladno i diskriminatorski.

U izvještaju se dalje navodi da izopačenim pogledima i učenjima FETO uništava racionalni pristup promišljanju i svijesti kod omladine koju je uvukao u svoje redove, a konsekventno i kod njihovih porodica i šire zajednice.

Vođa FETO-a Fetullah Gulen je u predavanju koje je održao svojim podanicima 9. septembra 1977. godine zloupotrijebio i selektivnim tumačenjem iskoristio odlomke iz Kur'ana kako bi podanicima poručio da ne slušaju roditelje i starije koji ih upozoravaju na sumnjive aktivnosti FETO-a.

U dijelu izvještaja pod naslovom “FETO/PDY je tajni pokret bez morala“ navodi se da je FETO uvijek djelovao pod velom velike tajnosti i prikrivenosti, a da islamska načela nalažu da se u vjeru ljudi pozivaju javno i otvoreno.

“Gulenova retorika i djela tokom četiri decenije puni su kontradiktornosti i dvoličnosti da je objavljena zasebna knjiga u kojoj su o svakoj temi navedene stotine takvih primjera“, navodi se u izvještaju Diyaneta.

Brojni učenjaci islamskih nauka upozoravaju da FETO djeluje u strogoj javnosti i da zloupotrebom vjerskih osjećaja ubija racionalno prosuđivanje zarad dobijanja poslušnika koji neće postavljati pitanja, već slijepo slijediti upute vođa koje se predstavljaju kao veliki učenjaci i ličnosti.

Također se u izvještaju javnosti ukazuje na to da teroristička organizacija FETO prakticira različite vrsta zavjere, spletki i napada na sve ljude koji pokažu bilo kakav otpor ili neposluh toj organizaciji.

Gulen je u zloupotrebi odlomaka iz Kur'ana išao toliko daleko da je vlastitim tumačenjem dijela sure Ali-Imran podanicima poručivao da će se zalagati za svakoga ko vjeruje u Allaha, a svjesno izostavivši i drugi dio tog temeljnog islamskog načela u kojem se navodi i vjerovanje u Božjeg poslanika Muhameda.

Uporedo s tim, Uprava za vjerske poslove Turske će na osam različitih jezika štampati i distribuirati i izvještaj “Zloupotreba vjere vlastitim jezikom FETO organizacije“.

Riječ je o izvještaju koji je priređen analizom 80 knjiga čiji autor je Gulen, kao i analizom 40.000 minuta tonskih i video zapisa njegovih poruka. Izvještaj također ukazuje na prijetnju koju ta teroristička organizacija predstavlja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,