Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turska srezala PDV turizmu na 1 posto, u Hrvatskoj ostaje 25

Preuzmite sliku

Kako bi barem privremeno pomogle turističkom sektoru koji je među najpogođenijima zbog pandemije, mnoge evropske zemlje, među kojima i Turska, donijele su odluku o privremenom smanjenju PDV-a na turističke usluge.

Kako je objavio HOTREC, Evropsko udruženje hotela, restorana i ugostiteljskih objekata, na tu mjeru se zasad odlučilo 11 zemalja, među kojima nema Hrvatske, ali konkurenti Hrvatskom primorju Grčka i Turska, to su učinile.

Najniža stopa

Tako je Turska za period od 1. aprila do 30. novembra 2020. donijela odluku da će PDV u segmentu hotelijerstva s ionako niskih osam pasti na samo jedan posto, što je ujedno najniži PDV u bilo kojem turističkom segmentu u Evropi.

 • Grci su pak odlučili smanjiti u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanjiti sa 24 na 13 posto, a za hospitality je sa 13 na samo pet posto.

  Izvan restorana

  U Hrvatskoj se trenutno turizam oporezuje po dvjema stopama – 25 i 13 posto, od čega je ta smanjena stopa uvedena tek nedavno, i to isključivo za segment pripreme i posluživanja jela i slastica izvan ugostiteljskog objekta.

  – Kad je u pitanju PDV, neki se pomaci jesu dogodili u posljednje vrijeme, ali mi i dalje imamo jednu od najviših stopa PDV-a za turizam, posebno u odnosu na naše konkurente. Smanjenje stopa PDV-a preduvjet je za dizanje konkurentnosti u normalnim okolnostima, a u ovim okolnostima u kojima je svijet podređen pandemiji, PDV je pitanje preživljavanja – napominje Veljko Ostojić, direktor Hrvatskog udruženja turizma, apelirajući na Vladu da, po uzoru na konkurentske zemlje, razmisli o uvođenju privremenih međustopa kako bi dodatno pomogla sektoru, piše Jutarnji list.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,