Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turska raspisala međunarodnu potjernicu za osnivačem kompanije za trgovinu kriptovalutama

Preuzmite sliku

Turska je izdala međunarodnu potjernicu u cilju hapšenja osnivača platofrme za kriptovalute Faruka Fatiha Ozera.

Državni mediji su objavili da je Ozer otišao u Albaniju sa dvije milijarde dolara koje pripadaju 391.000 investitora. Uhapšene su 62 osobe u osam turskih gradova jer su navodno povezane sa Ozerovom kompanijom Thodex.

Ozer je navode nadležnih nazvao neutemeljenim i izjavio da je otišao u Albaniju na poslovni sastanak.

Turski ministar pravde je izdao zahtjev da se uhapsi u Tirani, navela je Agencija Anadolija. Ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu je razgovarao sa albanskim ministrom unutrašnjih poslova.

Interpol je jučer izdao crvenu potjernicu za Ozerom, a po zahtjevu Turske.

U međuvremenu sve veći broj Turaka koristi kriptovalute želeći zaštititi ušteđevine nakon naglog pada vrijednosti domaće valute, lire. Problem je u tome što tržište kriptovlauta u Turskoj nije uređeno.

Vezano | Ugasio stranicu: Osnivač berze kriptovaluta pobjegao s dvije milijarde dolara  

Prošle sedmice su nadležni saopćili da će zabraniti kupovinu roba kriptovalutama, a zabrana bi trebala biti na snazi od 30. aprila.

Problemi za Thodex su počeli sredinom ove sedmice kada je obustavio trgovinu kriptovalutama. Zbog toga su se investitori požalili nadležnima, a ogroman je broj onih koju su to učinili.

U četvrtak, 22. aprila, vlast je objavila fotografiju 27-godišnjeg Ozera istakavši da sa istanbulskog aerodroma putuje na nepoznatu destinaciju. Nakon toga je utvrđeno da je otišao u Albaniju.

Ozer je negirao navode o nezakonitostima i uvjerava da će se vratiti u Tursku. Prema njegovim riječima, to će učiniti za nekoliko dana kako bi se utvrdila istina.

Policija je jučer izvršila pretrese u osam gradova, među kojima je i Istanbul, a pretražili su prostorije sjedišta Thodexa. Imala je naloge za hapšenje 78 osoba, a uhapsila je njih 62. Ozerovi bankovni računi su blokirani, prenosi BBC.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje