Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turska: Prvog dana vakcinisano preko 285.000 zdravstvenih radnika

Preuzmite sliku

Najmanje 285.000 zdravstvenih radnika vakcinisano je tokom prvog dana masovne vakcinacije protiv COVID-a u četvrtak u Turskoj.

U srijedu je ministar zdravlja Turske Fahrettin Koca bio prva osoba u zemlji koja je primila kinesku vakcinu kompanije SinoVac nakon što je Agencija za lijekove i medicinske uređaje pri Ministarstvu zdravstva Turske odobrila hitnu upotrebu vakcine CoronaVac. Nakon ministra vakcinisani su i članovi Znanstvenog savjetodavnog odbora za koronavirus.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u popodnevnim satima u četvrtak primio je prvu dozu.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, Turska ima 1,1 milion zdravstvenih radnika koji će se vakcinisati u roku od mjesec dana.

Dvije doze vakcina bit će primljene u razmaku od 28 dana. Oni koji su se oporavili od COVID-19 neće biti vakcinisani u roku od četiri do šest mjeseci nakon oporavka.

Prva pošiljka od tri miliona doza vakcine protiv COVID-19 kineskog proizvođača SinoVac Biotecha stigla je u Tursku 30. decembra.

Turska od prošlog mjeseca provodi policijski čas i radnim danima i vikendom u sklopu napora na suzbijanju širenja virusa.

U ponedjeljak je predsjednik Turske najavio da će se ograničenja postepeno ublažavati jer se slučajevi COVID-19 u posljednje vrijeme znatno smanjuju.

Prema podacima od četvrtka Turska je zabilježila ukupno 23.495 smrtnih slučajeva, preko 2,23 miliona oporavaka i više od 2,36 miliona potvrđenih slučajeva.

Od decembra 2019., pandemija COVID-19 odnijela je više od 1,99 miliona života u 191 zemlji i regiji.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins sa sjedištem u SAD-u širom svijeta zabilježeno je preko 92,8 miliona slučajeva, te preko 51,2 miliona oporavaka.

SAD, Indija i Brazil i dalje su najviše pogođene zemlje kada je u pitanju broj slučajeva kronavirusa. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje