Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turska: Proljeće u Istanbulu u znaku tulipana

Preuzmite sliku

Sezona tulipana nagovještava dolazak proljeća u Istanbul. Svakog aprila, u Istanbulu u Republici Turskoj, stotine hiljada tulipana cvjeta u gotovo svim bojama pretvarajući ovaj grad u šareni ćilim.

“Samo na jednom od najpoznatijih istanbulskih trgova, Sultanahmetu, u proljeće procvjeta tepih raznobojnih tulipana čiji kolorit oduševljava domaće i strane posjetioce. Slični cvijetni dizajni vide se i u parku Emirgan, Gulhane parku, botaničkom parku Soganli, na Beykozu, na brdu Camlica, gaju Fethipaša i drugim parkovima”, saopšteno je iz Ureda za kulturu Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

Naglašavaju da je specifičnost tulipana u njegovom obliku, te cvijetu od kojih samo po jedan raste na jednoj stabljici. Cvjetovi su uglavnom veliki, a moguće je pronaći latice u skoro svim bojama. Tulipani najčešće rastu u periodu od marta pa do maja, te se stoga naziva i proljetnim cvijetom.

– Simbol tulipana poseban u turskoj umjetnosti i kulturi –

Iz Ureda za kulturu navode da su tulipane u Anadoliju Turci donijeli sa centralnoazijskog planinskog masiva Pamira, prvobitne domovine tulipana koji su postali značajan simbol turske kulture.

Tulipan ili lala, lukovičasta zeljasta biljka, koristi se kao ukrasni motiv još od 12. stoljeća.

“Tulipani se u Istanbulu uzgajaju od 16. stoljeća. Ljubav prema njima i želja da se očuvaju, posebno je bila izražena za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog što je dovelo do uzgoja različitih sorti ove biljke. Tada se prvi put i pojavio istanbulski tulipan koji je ubrzo postao simbol grada”, navode iz Ureda.

Dodaju da su za vrijeme vladavine sultana Ahmeta III, tulipani, sa skoro 2.000 sorti, dostigli toliki značaj da se, početkom 18. stoljeća, cijeli jedan vremenski period nazvao “Era lala” (Lale Devri).

Motivi tulipana korišteni su u džamijama, nadgrobnim spomenicima, dekoracijama palača, u šarama ćilima, na kaftanima i škrinjama za miraz, pa čak i na novcu, bojnim šljemovima i odljevcima topova. Cvijet je bio tema pjesama, priča i slika.

– Svaka boja ima drugo značenje –

Uzgojem sve više vrsta tulipana, njihovim bojama dodana su različita značenja. Crveni tulipani simbolizuju ljubav, dok bijeli predstavljaju čistoću i nevinost. Ljubičasti cvjetovi označavaju plemenitost i romantiku, a žuti radost i beznadežnu ljubav. Rijedak crni tulipan označava nedostižnost i rijetkost.

Brojne sorte tulipana se uzgajaju upravo u Anadoliji. Među najupečatljivijim je “obrnuti tulipan”, poznat i kao “uplakana mlada”. Širom svijeta postoji 167 vrsta obrnutih tulipanam a od toga 43 vrste, od kojih je 20 endemskih, raste u Turskoj.

“Ovaj prekrasni cvijet, koji zauzima važno mjesto u turskoj kulturi, u prvoj polovini 15. stoljeća donijet je u Beč, a potom u Nizozemsku i tako je uveden u Evropu. Tamo su stekli veliku popularnost prije nego su stigli u glavni grad Kanade, Ottawu”, navode iz Ureda za kulturu Ambasade Republike Turske u BiH.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,