Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turska: Nakon pet mjeseci pauze ponovo lete baloni iznad Kapadokije

Preuzmite sliku

Kapadokija, u općini Goreme, jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, gdje se spajaju ljepote prirode i historije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu.

Posebnu pažnju na tom području privlače baloni koji su već postali glavna atrakcija ovog turističkog mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Ipak, ove godine zbog pandemije koronavirusa vožnja balonima je obustavljena prije pet mjeseci, ali već ovih dana turisti iz mnogih zemalja ponovo uživaju u vožnji balonima iz kojih mogu posmatrati predivni pejzaš.

Abdullah Inal, direktor kompanije koja organizuje vožnju balonima, kazao je da su presretni što će ponovo imati priliku da dočekuju turiste iz cijelog svijeta.

“Već sada je naših 35 balona u zraku. Dočekujemo prve goste, a narednih dana će njihov broj sigurno rasti”, kazao je Inal.

Dominic Reed iz Engleske koji se vozio balonom kazao je da je ovo zaista prelijepo iskustvo koje nikada neće zaboraviti.

“Prije 30 godina prvi put sam posjetio Kapadokiju. U to vrijeme nisam imao priliku da se uvjerim u sve ove prirodne ljepote jer tada nije bilo vožnje balonima. Ovo je zaista veoma lijepo i ugodno mjesto. Preporučujem svima da dođu”, kazao je Reed.

Vremenski uslovi na tom području dozvoljavaju da se oko 300 dana godišnje može obavljati vožnja balonom.

U gradu Goreme živi 2.100 osoba. Dešava se da ujutro na nebu leti i do 100 balona. Svaki balon može voziti do 20 osoba.

Godišnje Kapadokiju posjeti oko 2,5 miliona turista. Dok su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake, ljudi su tokom historije u Kapadokiji ostavili tragove vlastitih civilizacija gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela ljudske civilizacije.

Turske vlasti su i u drugim gradovima u toj zemlji nakon pet mjeseci pauze 22. augusta dozvolili vožnju balonima. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,