Nedjelja, 24. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turska najavila deportaciju 11 sumnjivih terorista u Francusku

Preuzmite sliku

Turska je saopćila u ponedjeljak da će deportirati 11 francuskih državljana u Francusku u okviru programa izručenja ‘stranih terorističkih boraca’.

Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je objavilo deportacije, nije pružilo nikakve detalje. Francusko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati, ali su diplomatski izvori saopćili da je među 11 deportovanih sedam žena i četvero djece.

Turska drži u zatočeništvu stotine osumnjičenih pripadnika tzv. Islamske države i prošlog je mjeseca pokrenula program vraćanja zatvorenika koji je izazvao podijele s njenim NATO saveznicama.

Ankara optužuje evropske zemlje da su previše spore u prihvatu svojih građana koji su otputovali na Bliski istok kako bi se tamo borili.

Turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu saopćio je u novembru da će Turska do kraja godine vratiti većinu zatvorenika za koje se sumnja da su povezani s Islamskom državom.

Taj potez je prinudio evropske prijestonice da razmatraju kako da se bave povratkom radikaliziranih militanata, uključujući i one s ratnim iskustvom.

Pariz je potpisao sporazum s Turskom prije pet godina o deportovanju francuskih državljana u saradnji s francuskim vlastima uhapšenih od turskih vlasti. Otada je skoro 300 francuskih državljana protjerano iz Turske, tvrde francuski zvaničnici.

Francuska ministarstva unutarnjih i vanjskih poslova odbila su komentirati, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje