Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turska: Manastir Sumela privlači turiste i tokom zime

Preuzmite sliku

Pravoslavni manastir Carigradske patrijaršije Sumela u Trabzonu u Republici Turkiye, koji je isklesan u stijenama u šumovitom području na padini planine Karadag prije više od 1.600 godina, privlači mnogobrojne turiste, javlja nadolu Agency (AA).

Manastir Sumela je jedna od najposjećenijih destinacija na istoku crnomorske regije, a njegov nesvakidašnji izgled i položaj ga čine specifičnim u svako doba godine, pa i u hladnim i snježnim danima. Upravo je geografska pozicija ovog manastira ono što mu daje značaj i definiše ga. Naime, smješten je na strmoj litici, u stijeni, na visini od 1.200 metara, gotovo iznad provalije. To ga čini izuzetno geografski, istorijski i kulturološki bitnim, ali i turistički atraktivnim.

Kompleks manastira Sumela čine pećinska crkva, koja je centar čitave građevine, nekoliko kapela, kuhinje, studentske sobe i prostorije za turiste, biblioteka i sveti izvor vode.

Jedan od posjetilaca Newton Lee iz Sjedinjenih Američkih Država naglasio je da nikada ranije nije vidio takvo mjesto, navodeći da mu se veoma dopadaju freske u manastiru.

“Mislim da je to zaista nevjerovatno mjesto i da je prilično dobro očuvano” rekao je Lee.

Ajlin Kaplan, državljanka Ukrajine iz Njemačke, rekla je da je i ranije planirala da vidi manastir Sumela, ali da je bio u fazi restauracije.

“Ovo je zaista sjajna prilika da vidite ostatke naslijeđa pravoslavne zajednice ovdje u Trabzonu”, rekla je ona.

Manastir je nakon petogodišnjeg restauracionog procesa 2021. godine ponovo otvoren za posjete. U obnovi manastira, koja se sastojala od tri faze, izvršeno je uređenje manastira i osiguravanje stijene, a za restauraciju je izdvojeno 57 miliona turskih lira (5,5 miliona eura).

Nekoliko mjeseci nakon toga privremeno je zatvoren zbog opasnosti od odrona kamenja. Ponovo je otvoren u maju 2022.

Manastir, koji svojim posetiocima nudi različite mogućnosti kao što su treking, brdski biciklizam i foto safari, kao i jedinstven pogled, ugostio je preko 217.000 turista od ponovnog otvaranja prošle godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,