Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Turska je rastuća dron sila, ozbiljan kokurent SAD-u, Izraelu i Kini

Ugledni britanski poslovni list “Financial Times” objavio je kako je Turska u oblasti naoružanih bespilotnih letjelica postala ozbiljan konkurent Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Izraelu i Kini, te da je u toj oblasti rastuća sila, prenosi Anadolu Agency (AA).

U tekstu se navodi kako je azerbejdžanska vojska objavila snimke naoružanih bespilotnih letjelica turske proizvodnje koji su uništili na desetine armenskih protuzračnih obrambenih sistema, topničkih jedinica i tenkova.

– “Rezultat 20-godišnjih napora” –

Regija Nagorno-Karabah je, nakon Sirije, Libije, sjevera Iraka i Istočnog Mediterana, peto područje stranih sukoba u kojima se koriste dronovi turske proizvodnje, dodano je tekstu.

“Jačanje turske industrije bespilotnih letjelica rezultat je dvadesetogodišnjih napora jačanja odbrambene industrije, a s ciljem oživljavanja nacionalnog ponosa, odnosno smanjivanja kupovine oružja i ovisnosti o Zapadu na tom planu”, istaknuto je u tekstu.

– “Ozbiljan konkurent” –

Dok su pojedini analitičari neke inicijative, poput proizvodnje vlastitog borbenog aviona, ocijenili pretjerano ambicioznim, u slučaju programa bespilotnih letjelica Turska je postala rastuća dron sila.

Osnivač i suvoditelj Centra za proučavanje dronova pri Bard koledžu u New Yorku Dan Gettinger izjavio je kako je Turska u oblasti naoružanih bespilotnih letjelica postala ozbiljan konkurent SAD-u, Izraelu i Kini, te kako je turski program bespilotnih letjelica prilično sofisticiran.

– Izvoz obrambene industrije sa 248 miliona povećan na 3 milijarde dolara –

Turska je prošle godine drugim zemljama prodala rezervoare, oklopna vozila, dijelove aviona, oružje i municiju, a vrijednost tog izvoza iznosila je tri milijarde dolara.

“Ovaj izvoz je 2002. godine iznosio 248 miliona dolara. Zvaničnici očekuju da će 2023. dosegnuti cifru od 10 milijardi”, navodi FT.

Napori Turske da proizvodi vlastite bespilotne letjelice usko su povezani s činjenicom da ta zemlja već duži period vodi borbu protiv terorističke organizacije PKK.

Analitičar Anil Mevlutoglu ističe kako su problemi u nabavci dronova od drugih zemalja te u njihovom korištenju doveli do toga da dronovi postanu “najviši prioritet” Turske.

– Uspjeh protiv PKK –

Od 2017. godine Turska u značajnoj mjeri koristi vlastite dronove u borbi protiv PKK. Direktorica Međunarodne krizne grupe za Tursku Nigar Goksel navodi kako su naoružane bespilotne letjelice Turskoj omogućile da ukloni elemente PKK iz planinskih područja u kojima su se gnijezdili duže od 30 godina.

Navedeno je kako je za proizvodnju bespilotne letjelice Bayraktar TB2 uvezeno samo 7 posto njegovih komponenata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje