Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turska blokira internet stranice zbog “prijetnje nacionalnoj sigurnosti”

Preuzmite sliku

Sud u Ankari naložio je blokiranje pristupa za 130 internetskih stranica i profila, uključujući stranice koje su kritične prema turskoj vladi, kao i opozicione profile, ustvrdivši da oni predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, stoji u dokumentu kojeg je u utorak objavio portal Bianet.

Kako je objavio ovaj portal, koji također spada u kritičare turske vlade, 16. jula zapovjedništvo turske žandarmerije zatražilo je od suda u Ankari blokiranje 136 internetskih stranica i profila.

Sud ih je istoga dana odlučio blokirati pozivajući se na navodno kršenje zakona kojim se reguliše internet, objavio je Bianet, koji navodi da se i sam nalazi među blokiranima.

Za sada nije jasno kada odluka stupa na snagu jer je pristup stranicama i profilima još uvijek moguć.

Prema zakonu internet stranice mogu biti blokirane ako ugrožavaju nacionalnu sigurnost i javni red. Sud ne navodi na koje se konkretne sadržaje odnosi procjena o sigurnosnoj prijetnji.

Među stranicama i profilima koji će biti blokirani je i Twitter račun Oye Ersoy, parlamentarke iz Istanbula i članice Narodne demokratske stranke (HDP), zatim lijevo orijentirane muzičke skupine Grup Yorum i drugih.

Na Twitteru Ersoy je optužila vladu za “ušutkavanje opozicije” založivši se za opoziv sudske odluke.

Vlada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana prošle je sedmice predstavila novu regulativu za nadziranje vijesti putem interneta, uključujući i strane platforme poput Netflixa.

Prema navodima aktivista, Turska je do sada blokirala više od 245.000 internet stranica, uključujući Wikipediju. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje