Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Turska: 24 sata nakon pokušaja puča život se vraća u normalu

Predajom oko 700 vojnika pučista odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY koji su držali u blokadi kompleks Generalštaba Oružanih snaga Turske u Ankari te nizom akcija hapšenja manjih grupa pučista, okončan je veći dio akcija turskih snaga sigurnosti u cilju potpune stabilizacije prilika nakon pokušaja vojnog udara.

Grupa pripadnika turskih oružanih snaga odanih terorističkoj organizaciji Fetullahci/Paralelne državne strukture (FETO/PDY) koju vodi Fetullah Gulen u petak navečer je pokušala izvesti državni udar u Turskoj, ali su turske snage sigurnosti uz podršku građana koji su u velikom broju izašli na ulice, spriječile rušenje demokratski izabrane vlasti.

Tom prilikom poginulo je najmanje 104 izvršioca pokušaja državnog udara odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY, dok je sa druge strane poginula najmanje 161 osoba među kojima pripadnici turskih sigurnosnih snaga i civili. Ranjeno je ukupno 1.440 osoba.

Turski ministar odbrane Fikri Isik izjavio je danas u popodnevnim satima u Ankari da vlasti Turske u potpunosti kontrolišu situaciju u zemlji nakon sinoćnjeg pokušaja puča.

Inače, sve je počelo u petak naveče oko 21 sat kada je grupa vojnika upala na Međunarodni aerodrom Ataturk u Istanbulu, bombardovala zgradu Velike narodne skupštine Republike Turske u Ankari te kada su tenkovima blokirali Most na Bosforu. Hiljade građana Turske izašlo je na ulice protiveći se puču i podržavajući aktuelnu vlast.

Brojni građani okupili su se oko ponoći ispred rezidencija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i premijera Binalija Yilsirima kako bi im uputili poruke podrške u borbi protiv grupe koja je u Ankari i Istanbulu pokušala izvesti puč protiv Vlade Turske i njenih građana.

Hiljade građana izašli su i na ulice skoro svih većih gradova Turske, uključujući Ankaru, Istanbul, Izmir, Konyu, Adanu i druge gradove. Okupljeni građani osudili su pokušaj pobune i podržavali vladu u nastojanju da očuva stabilnost zemlje.

Pored građana, podršku turskoj vlasti uputile su i brojne nevladine organizacije i političke stranke. Podršku Vladi Turske su uputili i lideri najvećih opozicionih stranaka.

Nakon višesatne blokade istanbulskog Mosta na Bosforu, vojnici odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY predali su se turskoj policiji.

Pred jutro stanje u zemlji se stabilizovalo. Nakon toga uslijedila su hapšenja i suspenzije svih koji su bili povezani sa pokušajem državnog udara.

Tužilaštvo Republike Turske izdalo je naloge za hapšenja službenika pravosuđa koji su bili u vezi s inicijatorima pokušaja vojnog puča i terorističkom organizacijom Fetullahci (FETO/PDY), kao i za hapšenje generala, admirala, oficira, podoficira i drugih oficira vojske koji su bili članovi takozvanog “Komiteta za spokoj u zemlji”.

Vrhovno vijeće sudija i tužilaca Republike Turske (HSYK) suspendovalo je 2.745 sudija sa različitih sudova koji se povezuju sa terorističkom organizacijom FETO.

U okviru istrage o pokušaju državnog udara u Turskoj, uhapšeno je oko dvije hiljade vojnih lica odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY.

Policija je u Malatyi uhapsila armijskog generala Adema Hudutija i zapovjednika garnizona u Malatyi general-majora Avnija Anguna, za koje se pretpostavlja da su učestvovali u organizaciji pokušaja vojnog udara.

U okviru istrage o pokušaju državnog udara u Turskoj od strane terorističke organizacije FETO/PDY, priveden je član Ustavnog suda Republike Turske Erdal Tercan. Njega su privele ekipe za borbu protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala.

U akciji u 4. Vazduhoplovnoj bazi Akinci protiv pripadnika oružanih snaga odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY, oslobođen je glavni komandant žandarmerije Galip Mendi, koji se nakon toga vratio na fukciju.

Inače, tokom akcije u vazduhoplovnoj bazi predalo se 67 vojnika pučista odanih terorističkoj organizaciji FETO.

Tenkovi ispred zgrade policije u glavnom gradu Turske Ankari, koje su teroristi FETO/PDY koristili prilikom pokušaja državnog udara, vraćeni su u kasarnu. Najmanje pet tenkova ispred zgrade policije u Ankari, uz pratnju vojske i policije, prebačeni su u kasarnu “General Esref Akici” uz pomoć pet kamiona.

Transport tenkova u kasarnu pratili su i brojni stanovnici Ankare, noseći državne zastave Turske. Tom prilikom su se mogle čuti i različite parole protiv pučista.

Život se vraća u normalu u Turskoj. Nakon obustave letova Turkish Airlines je ponovo uspostavio sve letove i usluge na istanbulskom aerodromu ”Ataturk”.

U saopštenju Turkish Airilines navodi da su svi letovi nastavljeni u 14.30 sati po lokalnom vremenu, dodajući da putnici svoje rezervacije mogu promijeniti besplatno.

Nakon što je u petak uvečer manja grupa vojnika odana terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušala izvršiti državni udar u Turskoj, Turkish Airlines je otkazao 925 domaćih i međunarodnih letova.

U večerašnjem obraćanju predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je pozvao američke vlasti da Turskoj izruče Fetullaha Gulena, vođu terorističke organizacije FETO/PDY.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,