Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turistička atrakcija: Otok Akdamar prekriven snježnim pokrivačem

Preuzmite sliku

Otok Akdamar na jezeru Van na istoku Turske privlačan je turistima zaljubljenicima u prirodu tokom cijele godine, piše Anadolu Agency (AA). 

Godišnje otok, najvažnije historijsko i turističko mjesto Vana, posjete hiljade domaćih i stranih turista.

Otok je površine 0,7 kilometara kvadratnih, obiluje kulturno-historijskom baštinom, a posebnu pažnju turista privlači tamošnja srednjovjekovna armenska apostolska crkva Sv. Križa.

Otok Akdamar, koji je prekriven bijelim pokrivačem, fascinira posjetitelje nevjerovatnom ljepotom.

Za pola sata vožnjom brodom od jezera Van, dolazite do otoka koji oduševljava posjetitelje tokom svakog godišnjeg doba.

Otok, koji je jedno od najposjećenijih mjesta domaćih i stranih turista koji dolaze u Van, ovih dana snimljen je i iz zraka.

Elif Uysal, jedna od onih koji su ovih dana posjetili Akdamar, rekla je za AA da je iz Izmira došla vidjeti ovaj otok i crkvu na njemu.

Kako je kazala, divi se prirodi i historijskim zgradama Vana.

“Prije sam ljepotu grada vidjela na fotografijama. Željela sam doći u Van i vidjeti sve to na licu mjesta. To je vrlo lijep grad. Snježne padavine samo su još uljepšale našu posjetu. Nisam navikla vidjeti puno snijega jer sam iz Izmira. Otok je savršen sa svime. Mislim da ću doći opet”, kazala je Uysal.

Mert Zulfukar Icen izjavio je da su u grad došli iz Izmira kako bi vidjeli otok Akdamar na preporuku njegovih prijatelja.

“Kažu da je otok ljepši na proljeće, ali mislim da je i zima jako lijepa. Htjeli smo doći u ovom periodu kako bismo smanjili rizik, nadajući se da će zbog epidemije doći manje ljudi. Mislim da bi svi trebali doći i vidjeti ovo mjesto. To je vrlo lijepo mjesto sa svojom prirodom i svime”, rekao je Icen.

Plave vode jezera, bogata flora otoka, sa snijegom prekrivenom planinom Artos u pozadini, predstavljaju pravi izazov za ljubitelje fotografije i zaljubljenike prirodnih ljepota.

Prirodne ljepote ovog otočića skoro da graniče s irealnim. Sam naziv otoka se vezuje za tragično okončanu ljubavnu priču. Legenda tvrdi da je na otoku živjela lijepa armenska princeza Tamar, koju je svake noći posjećivao zaljubljeni čobanin plivajući do otoka.

Otac princeze saznao je da čobanin pliva pomoću svjetlosnih orijentira koje mu princeza daje, pa jedne noći odluči stati na put toj ljubavi. Palivši i gaseći fenjere na nekoliko krajeva otoka, zli otac je do smrti izmorio zaljubljenog čobanina, koji je prilikom davljenja u jezeru uzviknuo “Ah Tamar”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje