Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turci bijesni na Bidena zbog Armenskog genocida: ‘Osuđujemo one koji iskrivljuju historijske činjenice‘

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je masakre nad Armencima u Osmanskom carstvu tokom Prvog svjetskog rata ponovno nazvao genocidom, razbjesnivši time Tursku.

“Odbacujemo takve tvrdnje i odluke koje iskrivljuju historijske činjenice zbog političkih motiva te osuđujemo one koji insistiraju na tim pogreškama“, saopćilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Biden je drugu godinu zaredom iskoristio armenski Dan sjećanja kako bi osudio genocid koji se dogodio prije više od jednog stoljeća.

24. aprila 1915. osmanske vlasti uhitile su armenske intelektualce i čelnike zajednice u Konstantinopolu. Time je počeo armenski genocid, jedan od najvećih masovnih zločina 20. stoljeća“, saopćio je američki predsjednik.

“Danas se prisjećamo jednog i pol miliona Armenaca koji su deportirani, masakrirani ili su marširali do smrti kroz kampanju istrebljenja, te oplakujemo tragičan gubitak toliko života“, dodaje se u priopćenju čelnika SAD-a.

Oba doma američkog Kongresa su 2019. izglasali rezolucije koje priznaju genocid nad Armencima.

Turska kao pravni nasljednik Osmanskog carstva priznaje ubistvo 300 do 500 hiljada ljudi, ali odbija klasifikaciju genocida.

Turska smatra kako su Armenci i Turci ubijani u građanskom ratu koji se odvio kad su Armenci ustali protiv osmanskih vlasti, na strani ruskih trupa koji su napali Carstvo. (jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,