Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tri televizije u Turskoj kažnjene zbog kritike Erdoganove vlasti u vezi zemljotresa

Preuzmite sliku

Tursko Visoko vijeće za audiovizualnu komunikaciju (RTUK) sankcioniralo je danas tri televizije koje su kritizirale vladu zbog upravljanja posljedicama zemljotresa koji je 6. februara pogodio jug zemlje.

Mrežama Halk TV, Tele 1 i Fox TV dosuđena je novčana kazna i privremena zabrana emitiranja zbog “informacija i komentara o potresu”. Napisao je ovo na Twitteru Ilhan Tasci. On je član RTUK-a iz redova opozicije. Halk TV i Tele 1 dosuđena je kazna u visini pet posto njihova prometa u januauru. Kao i petodnevna zabrana emitiranja dnevnog programa.

Halk TV-u i Fox TV-u određena je još i kazna u visini tri posto njihovog prometa u januaru.

Tri televizije su poznate po kritici vlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Halk TV je posebno blizak glavnoj opozicionoj stranci CHP-u.

  • Opozicija i neovisni mediji oštro kritikuju tursku vladu zbog izostanka i slabe reakcije u prvim danima nakon zemljotresa magnitude 7.8. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan priznao je prošle sedmice “propuste” u organiziranju pomoći. Pokušao se opravdati se silinom potresa.

    “Njihova nesposobnost stajala je života desetke hiljada naših sunarodnjaka”, rekao je predsjednik CHP-a Kemal Kilicdaroglu.

    Turska, koja je u oktobru donijela zakon po kojem je objavljivanje “lažnih vijesti” kažnjivo s do tri godine zatvora, zauzima 149. mjesto po slobodi tiska u 2022. na ljestvici sa 180 mjesta koju objavljuju Reporteri bez granica (RSF).

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje