Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tražio odštetu kao žrtva terorizma, dobio zatvorsku kaznu

Preuzmite sliku

Nakon što je od države tražio da mu isplati odšteta kao žrtvi terorističkih napada u Parizu 2015. godine, sud u Francuskoj osudio je medicinskog radnika na dvije godine zatvora zbog pokušaja prevare, javlja Anadolu Agency (AA).

Cedric Rey iznio je tvrdnje da se 13. novembra 2015. godine, prilikom terorističkog napada nalazio u koncertnoj dvorani Bataclan u Parizu, zbog čega je uputio zahtjev da mu se isplati odšteta kao žrtvi terorističkog napada.

U vezi sa slučajem pokrenuta je istraga, Rey je izveden pred Kazneni sud Versailles, te mu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od dvije godine. Rey će šest mjeseci provesti u zatvoru, a preostalih 18 će izdržavati uslovnu kaznu.

Sud je utvrdio kako je Rey nakon terorističkog napada dao niz izjava za medije, u kojima je pričao o tome šta je doživio tokom napada. No, utvrđeno je također kako se dotični nalazio izvan centra Pariza u periodu terorističkog napada.

Sud ga je proglasio krivim za prevaru i osudio na zatvorsku kaznu. Također, sud je donio odluku da se Reyu pruži psihološka podrška, te da je dužan simbolično uplatiti jedan euro u Fond za podršku žrtvama terorizma.

U terorističkim napadima 2013. godine, u centru Pariza, poginulo je najmanje 130, a povrijeđeno preko 400 osoba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: