Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Toplotni val ubio niz radnika po Evropi: Sindikati bijesni, traže nova pravila

Preuzmite sliku

Mučnina, nesvjestica, ponekad i smrt – toplinski val koji traje u Evropi bacio je svjetlo na opasnosti ekstremnih temperatura za neka zanimanja te naveo sindikate da zatraže bolju zaštitu radnika.

Građevinski radnici u radnoj odjeći rade na vrućem asfaltu. Sezonski poljoprivredni radnici obilno se znoje pod plastičnim staklenicima. Neki su primorani raditi u skladištima bez klimatizacijskih uređaja

Uz to što je teško podnošljiv za sve stanovnike, toplinski val postao je nepodnošljiv za pojedine djelatnosti koje je proteklih dana obilježilo nekoliko tragedija u južnoj Evropi.

Niz smrti

U Španiji je radnik u pedesetim godinama preminuo nakon što je u petak doživio “toplotni udar” dok je radio u skladištu u predgrađu Madrida. Prema spasilačkim službama, njegova temperatura tijela bila je 42.9 kada su mu došli pomoći, nije bio pri svijesti i imao je grčeve.

Šezdesetogodišnji muškarac, kojeg je na mjesec dana angažirala firmu zaduženu za održavanje cesta, također je preminuo prošlog vikenda u Madridu tokom rada, dok je drugi 58-godišnji radnik na istom poslu hospitaliziran u utorak nakon što se nije osjećao dobro.

U Italiji su početkom jula umrla dva poljoprivredna radnika u dobi od 20 i 57 godina dok su radili na temperaturama višim od 40 stepeni, javili su lokalni mediji.

Ta dva slučaja dovela su do rasprave u Italiji o radu na velikim vrućinama, godinu dana nakon smrti 27-godišnjeg sezonskog radnika iz Malija, što je navelo nekoliko regija da zabrane rad za vrijeme najvećih dnevnih vrućina.

Sindikati smatraju da je potrebno više nego ikad uzeti u obzir temperature na kojima radnici rade kako bi se izbjegle tragedije, pogotovo u svjetlu činjenice da meteorolozi predviđaju da bi se toplinski valovi mogli udvostručiti u Evropi do 2050. godine.

Dva smrtna slučaja u Italiji, kao i oni u Madridu, “ne bi se nikad smjeli dogoditi”, ocijenila su dva glavna španska sindikata UGT i CCOO, pozivajući da se smanji izloženost radnika visokim temperaturama.

“Evropa treba propisane maksimalne radne temperature”, ocijenila je na Twitteru Evropska konfederacija sindikata pozivajući na prestanak rada kada je prevruće.

Takav pristup brani i Evropski sindikalni institut, istraživački centar u Bruxellesu, koji je pozvao u izvještaju da se razmisli o tome da se “termički stres vezan uz meteorološke uslove” proglasi “profesionalnim rizikom”. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,