Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tlo u Italiji potonulo 70 centimetara od zemljotresa

Preuzmite sliku

Površina tla je ponegdje u centralnoj Italiji potonula do 70 centimetara  od zemljotresa magnitude 6,5 koji se dogodio u nedjelju, saopštio je danas italijanski Savet za istraživanja.

Na osnovu satelitskih snimaka, naučnici italijanskog Saveta za istraživanja (CNR), geologiju i vulkanologiju Italije otkrili su deformacije tla na 130 kvadratnih kilometara u toj planinskoj oblasti.

Djelovi okoline Perugie, oko 10 kilometara od epicentra potresa, potonuli su i do 70 centimetara, navodi se u saopštenju CNR-a.

Toliko tonjenje tla je neuobičajeno“, rekao je CNR-a Marko Feracoli i dodao da je 24. augusta poslije zemljotresa na tom području, tlo potonulo do 18 centimetara.

Snimci iz vazduha su pokazali da je planina popucala na pojedinim mjestima oko mjesta Norche.

Hiljade slabijih potresa nastavljaju se poslije, za sada, najjačeg koji se dogodio u nedjelju, a seizmoilozi procjenjuju da predstoje i novi, slične jačine kao taj, i da će smirivanje tla biti dugotrajno.

Italijanski geološki institut saopštio je da je osim više desetina slabih potresa jutros zabilježen i jedan relativno jak, magnitude 4,7.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,