Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tiergarten Schönbrunn ponovo najbolji zoološki vrt u Evropi

Preuzmite sliku

Britanski stručnjak za zoološke vrtove Anthony Sheridan je u konkurenciji 127 zooloških vrtova iz 29 evropskih zemalja bečki Tiergarten Schönbrunn svrstao na prvo mjesto u kategoriji A (zoološki vrtovi sa više od milion posjetilaca godišnje).

Pri ocjenjivanju u obzir je uzeto 40 kriterija, među kojima uzgoj, njega, broj i raznolikost životinja, zaštita vrsta, zoopedagogija, broj posjetilaca, marketing i gastronomska ponuda.

Ova znamenitost odavno više nije samo omiljeno mjesto za odmor već i mjesto za uzgoj životinja, obrazovanje i razna istraživanja o životinjama.

  • – Želimo kod naših posjetilaca pobuditi zanimanje za životinjski svijet i njegovu zaštitu. Proteklih godina bilježili smo nekoliko uspjeha kao što je uzgoj koala, rođenje mladunčadi geparda i polarnih medvjeda, kao i otvorenje novog parka za bezrepe magote (vrsta majmuna). Naš glavni cilj je ublažiti izumiranje vrsta – kaže direktor Stephan Hering-Hagenbeck.

    Spoj kulture i moderne tehnike gradnje ovog UNESCO-vog naslijeđa je jedinstven i impresivan. Informativne ploče kao i mnoge ponude zoopedagogije naglašavaju predanost ove institucije obrazovanju i nauci, saopćeno je iz Eurokomm PR Sarajevo.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje