Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

ThermoFLUX toplotna pumpa – Grije. Hladi. Štedi. Jedan uređaj za 4 godišnja doba

Preuzmite sliku

Prošle godine u EVropi je prodan rekordan broj toplotnih pumpi, koje su pravi odgovor na potrebu za prilagođavanjem novim cijenama energenata i okretanju energetski efikasnijoj budućnosti.

Ove podatke potvrđuje i domaća kompanija ThermoFLUX iz Jajca, koja je još prije dvije godine u svoju ponudu uvrstila toplotne pumpe najviše kvalitete, kao kvalitetnu alternativu modelima grijanja na pelet. Danas, svaka druga toplotna pumpa ugrađena u BiH nosi ime brenda ThermoFLUX, jer kompanija drži preko 50% tržišnog udjela, a svoje proizvode izvozi i u EU. Iz kompanije ističu da potražnja na domaćem tržištu doživjela procvat, najviše zahvaljujući izuzetno ekonomičnoj tehnologiji, koja pored grijanja omogućava i hlađenje.

Pravo pitanje je kako zapravo rade toplotne pumpe?

Za početak, ovi uređaji za proces grijanja koriste toplinu iz okolnog zraka, podzemne vode ili zemlje. Ako grijete svoj dom, toplotna pumpa će apsorbirati toplinu izvana (bilo iz zraka ili zemlje, ovisno o modelu) i prenijeti je u zatvorene prostore. Ako hladite svoj dom, toplotna pumpa radi suprotno, upija toplinu iznutra i prenosi je van. Za taj prenos toplotne energije troši se mnogo manja energija od prenesene, čime se obezbjeđuje visoko efikasno grijanje i hlađenje.

Tako se za utrošeni 1 kWh električne energije za izvlačenje toplote iz obnovljivih izvora dobiva na izlazu energija grijanja od 3kW do 5kW. Osim grijanja i tople vode, toplotne pumpe mogu i hladiti, što je velika prednost u odnosu na tradicionalne sustave grijanja. Nema potrebe za izgradnjom dimnjaka, a za instalaciju je potreban samo 1m2. Neovisna je o fosilnim gorivima i doprinosi smanjenju CO2, te tako doprinosi očuvanju prirode.

„Broj instaliranih toplotnih pumpi raste iz dana u dan, jer su građani svjesni da investiranje u ovaj proizvod znači uštedu. Manja potrošnja energije znači i manje mjesečne troškove. Osim toga, jednim sistemom grijemo prostor u zimskim mjesecima i hladimo ga ljeti. Manja potrošnja energije, brz povrat ulaganja, tih način rada, minimalno i jednostavno održavanje, te dugi vijek uređaja samo su neki od benefita toplotne pumpe. Istinski se ponosimo svojim postignućima i proizvodima sa smanjenim emisijama prašine, ugljičnog dioksida i monoksida, koji griju i hlade domove širom regije i Europe“, poručuju iz kompanije ThermoFLUX.

Toplotne pumpe nameću se kao sve dostupnije ekonomsko i ekološko rješenje, a njihove ih prednosti svrstavaju na sam vrh opravdanosti primjene u gotovo svim stambenim objektima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje