Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

The Times tvrdi: U ruskoj vojsci vlada rasulo. Generali viču jedni na druge

Preuzmite sliku

Tokom jučerašnjeg posjeta Finskoj, britanski ministar odbrane Ben Wallace je izjavio da ruski vojni čelnici jedni druge okrivljuju za “katastrofu” te da strahuju da će biti “počišćeni” ako se “blato” u kojem su zapele ruske snage u Ukrajini pretvori u panično povlačenje.

“Vojni čelnici u glavnom štabu bili su ‘žrtveni jarci’ zbog neuspjele invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina“, rekao je Wallace, dodajući da su svi u vojnom sistemu uvijek bili užasnuti samom pomisli da će biti ‘počišćeni’ i istisnuti.

General Valerij Gerasimov, načelnik ruskog glavnog štaba, odnosno prvi čovjek ruske vojske, uputio se prošlog mjeseca na liniju bojišnice u Ukrajini vrlo neobičnim okolnostima. No, kako je objavljeno, 66-godišnji general je ubrzo nakon toga ranjen gelerima prilikom borbi u Izjumu na istoku Ukrajine i evakuiran.

Međutim, viši izvor iz odbrambenog sistema odbacio je te tvrdnje, rekavši kako se vjeruje da su ozlijeđeni članovi njegove pratnje, a ne sam Gerasimov.

Smatra se da je devet visokih ruskih vojnih dužnosnika ubijeno u dosadašnjim borbama, a zapadni dužnosnici kažu da su poslani na prve crte borbe kako bi obnovili zamah među demoraliziranim postrojbama.

Wallace, koji je boravio u Finskoj kako bi pratio vojnu vježbu u kojoj su sudjelovale britanske trupe i tenkovi, rekao je da su generali sve bliže liniji borbe pokušavajući “srediti ovo blato u kojem se nalaze”.

“Oni to rade vičući i urlajući na ljude, no to obično ne daje najbolje rezultate”, dodao je.

Upitan je li Gerasimov poslan u Ukrajinu da bude Putinov ‘fall guy’, odnosno osoba koja bi bila lažno okrivljena za to što stvari idu krivim smjerom, Wallace je rekao:

“Svi su oni u toj poziciji. Morate biti oprezni ako sami upravljate nečim u ruskom sistemu jer to možda neće trajati dugo… Postoji tačka napetosti u sistemu. Koliko god poštivali bivšeg čovjeka iz KGB-a (Putina) jer je snažan vođa, pripadnici ruskog glavnog štaba postat će žrtveni jarci zbog nered koji je on izazvao”.

“On (Putin) bi bio glup, potencijalno, ako bi okrivio Gerasimova i druge generale za ono što je pretežno politička, emocijama vođena invazija koja prkosi svakoj logici. To je politička odluka koju je on donio, a ne vojna i on se s tom odlukom mora nositi”, ističe britanski ministar odbrane.

Wallace kaže da ne postoji niko blizak Putinu ko mu može reći da odustane od planova okupacije Ukrajine, dodajući da bi se rat “vrlo brzo mogao pretvoriti iz blata u poraz” ako ruske snage dožive kolaps kakav im se dogodio sjeverno od Kijeva.

S obzirom da se bliži rusko obilježavanje Dana pobjede 9. maja, britanski ministar kaže kako je moguće da će Putin iskoristiti taj događaj kako bi započeo s ‘dizanjem’ dodatnih vojnika.

Također smatra da bi Putin mogao odustati od nazivanja invazije “specijalnom operacijom” i službeno objaviti rat Ukrajini, prenosi The Times.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,