Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Teška sudbina i stvarnost djece rođene pod bombama u Ukrajini

Preuzmite sliku

Razorni utjecaj rata na ukrajinsku djecu jeogolio, jer se pokazalo da je 73.000 mladih postalo izbjeglice u proteklih dvadeset dana.

Preko 55 djece pobjeglo je iz zemlje svakog minuta od ruske invazije 24. februara, saopštio je UNICEF,  skoro jedno u sekundi. Stotine hiljada bježe iz gradova poput Mikoljeva, gdje su trudnice danas vođene u podrum porodilišta dok su sirene upozoravale na zračni napad, piše Mirror.

Desetine su bile prisiljene da se porode u podrumu u protekle tri sedmice dok nasilje eskalira u južnom gradu, blizu južne luke Odese. Portparol UNICEF-a James Elder rekao je da je u Ukrajini sada ubijeno djece. Dodao je: “Mnogo više ih je povrijeđeno, a više od 1,5 miliona djece pobjeglo je iz zemlje.”, prenosi Tuzlanski.ba

Broj izbjeglica koje su pobjegle iz zemlje sada je dostigao 3 miliona, saopštile su danas Ujedinjene nacije. Čak 1,7 miliona njih je prešlo u Poljsku. Među njima je i Ivanna Burka, koja je ispričala kako nije imala izbora nego da napusti Ukrajinu kako bi zaštitila svoje dijete od opasnosti. Prije samo deset sedmica, Ivanna je bila na odmoru na Karpatskim planinama sa suprugom Volodimirom (28) i njihovim osmogodišnjim sinom Romanom kako bi proslavila Novu godinu. Sada se Volodimir bori za svoju zemlju u Lugansku, u istočnoj Ukrajini – a Ivanna i Roman su pobjegli nakon što su ruski zračni napadi pogodili vojnu bazu u blizini njene kuće u Javorivu u nedjelju.  Govoreći nekoliko sati nakon što je prešla granicu u Korczowu, na jugoistoku Poljske, rekla je:

“Nismo željeli otići, ali imamo djecu i bojim se za njih. Bila sam uplašena. Čula sam rakete, eksplozije. Sa sinom sam se sakrila u podrum. U Ukrajini smo u opasnosti. Ne mogu spavati kod kuće.”

Maria Shiakhova je rekla da su se u gradu dogodile “užasne stvari” – ali je odlučna da će pomoći “izgraditi buduću Ukrajinu” tako što će daljinski podučavati svoje studente u inženjerstvu. Ova 24-godišnjakinja je vodila nastavu preko Skypea dok putuje u Varšavu sa svojim četverogodišnjim sinom Levom – i planira da završi postdiplomsku disertaciju u Poljskoj.

„Pomažem petorici studenata sa skajpom – zovem ih i zajedno pišemo, a u maju će polagati ispite. Neki su u Njemačkoj, Poljskoj, a neki u Ukrajini, u područjima koja su sigurnija.”

U međuvremenu, njene kolege na Harkovskom nacionalnom univerzitetu podučavaju svoje studente iz bunkera skoro tri sedmice dok se granatiranje tamo pojačalo. Zadržavajući suze, kazala je „Bomba je bila blizu moje kuće i razbijena su stakla i vrata. Moj univerzitet je bio u plamenu. Nisam imala izbora, morala sam da idem. Bila sam u drugom dijelu grada sa roditeljima. Sada žive pod zemljom na željezničkoj stanici, gdje je dobar podrum. Oni su tamo sedam dana, možda i više. Moji roditelji u Ukrajini su jaki. To je njihov dom.

Njen muž Mazk, 24, inženjer je također ostao u zemlji, pomažući u nabavci i izgradnji materijala za ratne napore. Nada se da će se vratiti na vrijeme za njegov 25. rođendan 1. juna i obećala je: “Ići ću kući, želim ići kući.”
Više od 100.000 u Ujedinjenom Kraljevstvu prijavilo se za smještaj izbjeglica u svom domu danas u roku od nekoliko sati nakon objavljivanja stranice. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je ukupan broj viza koje je izdao u ponedjeljak u 16 sati iznosio 4.600. Prema podacima objavljenim na njenoj web stranici, podneseno je 17.600 zahtjeva i 10.900 zakazanih termina u centrima za obradu viza. Domaćinima će biti ponuđeno 350 funti mjesečno i od njih će se tražiti da se prijave na najmanje šest mjeseci, iako će Ukrajinci imati pravo da ostanu u UK tri godine.

No, izražena je zabrinutost oko provjere sponzora i podrške koja je dostupna novopridošlicama, a jedna grupa je upozorila na “stvarni rizik” da bi neke izbjeglice mogle ostati bez krova nad glavom.

Vijeće za izbjeglice pozvalo je vladu da ukine vizna ograničenja, tvrdeći da bi ona “neizbježno” bila složena i ograničena na izbjeglice poznate ljudima u Velikoj Britaniji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,