Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Terorista nakon pet godina odlučio vratiti se porodici

Preuzmite sliku

Još dvoje pripadnika terorističke organizacije PKK predali su se turskim sigurnosnim snagama. Nakon što se predao, terorista O.C. susreo se u četvrtak s članovima porodice u turskom gradu Batmanu, javlja Anadolu Agency (AA).

 • U Diyarbakiru se nastavlja protest porodica ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP), na kojima majke traže da im se vrate djeca koja su odvedena u terorističke kampove. Protesti su počeli 3. septembra prošle godine, a ispred sjedišta HDP-a trenutno je više desetina porodica.

  O.C. je prije pet godina odveden u redove terorističke organizacije PKK, a nakon što je u medijima vidio proteste majki u Diyarbakiru, odlučio je napustiti PKK. Zajedno s njim, snagama sigurnosti predala se i njegova nevjenčana supruga, sirijska državljanka F.M.

 • Nakon obavljene kriminalističke obrade u zgradi policije u Batmanu, O.C. je dozvoljeno da se susretne i porazgovara s roditeljima. Bio je to emotivan susret.

  Nakon obavljene kriminalističke obrade, O.C. i F.M. su izvedeni pred sud, a potom uz mjere zabrane pušteni na slobodu.

  Na društvenim mrežama je pokrenuta i kampanja podrške majkama koje protestiraju u Diyarbakiru. Majke iz Diyarbakira optužuju partiju HDP za vrbovanje i odvođenje maloljetnika i omladine u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske. Majke zbog toga nastavljaju protest koji je inicirala Fevziye Cetinkaya.

 • Cetinkaya, inače ima 11 djece, a 30. augusta policiji je prijavila da su aktivisti HDP-a kidnapovali i u teroristički kamp odveli njenog sina S. Cetinkayu. Cetinkaya je 3. septembra počela mirni protest ispred zgrade HDP-a, a s njom su tada bili i suprug Sahap i njihovih četvoro djece. Nešto kasnije Omer T. i Remziye A. također, su došli ispred sjedišta HDP-a i podržali protest Cetinkaye i njezine porodice, tvrdeći da je teroristička grupa PKK-a kidnapovala i njihovu djecu.

  PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

  Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,