Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tenkovi protiv njega nemaju šanse: Kijevu stiže moćni američki ‘ubica oklopa‘?

Preuzmite sliku

Najviši dužnosnici američkih zračnih snaga ostavljaju otvorena vrata mogućnosti prebacivanja nekih od kultnih aviona A-10 u Ukrajinu

Ministar američkih zračnih snaga Frank Kendall nije izravno odbacio ideju prebacivanja A-10 Warthog jurišnih aviona u Ukrajinu kada je u srijedu upitan o toj mogućnosti. Njegovi komentari uslijedili su nakon što je načelnik Glavnog štaba zračnih snaga general Charles Q. Brown rekao da će se ukrajinsko zrakoplovstvo na kraju morati početi odmicati od svojih borbenih zrakoplova iz sovjetske ere te da će, što god će potom uslijediti, “biti nešto što nije rusko”.

Kendall i Brown u srijedu su dali svoje komentare na godišnjem Forumu o sigurnosti u Aspenu. Do danas su samo američke zračne snage raspolagale avionom A-10 Warthog (u prijevodu bradavičasta svinja, op.a.), kultnim avionom za blisku podršku koja je prvenstveno poznata po svom masivnom GAU-8/A Avenger 30-milimetarskom topu i teškom oklopu, prenosi The War Zone.

“Što je to što ratno vazduhoplovstvo… treba ostaviti iza sebe?”, upitao je David Ignatius iz The Washington Posta, koji je bio moderator tokom govora Kendalla u Aspenu, ministra ratnog vazduhoplovstva. “Časni A-10… nije sistem koji će nam trebati protiv vrsta protivnika koji nas sada najviše brinu”, odgovorio je Kendall.

U svom posljednjem proračunskom zahtjevu za fiskalnu godinu 2023., zračne snage su zatražile ovlasti za penzionisanje 21 Warthoga tokom tog razdoblja. Ovi su se zrakoplovi u svakom slučaju pokazali korisnima u posljednja dva desetljeća ili nešto više, kada su podržavale borbene operacije niskog intenziteta u ne tako zahtjevnim okruženjima, ali postavlja se sve više pitanja o njihovoj učinkovitosti u budućim sukobima višeg nivoa u delikatnom zračnom prostoru.

“Jedno usputno pitanje – zašto ne damo te A-10 Ukrajini?”, upitao je Ignatius nakon što je Kendall završio s punim odgovorom na početno pitanje.

“General Brown je jutros odgovorio na pitanje o tome za koje lovce bi Ukrajina mogla biti zainteresovana. To uglavnom ovisi o Ukrajini… Stariji američki sistemi su mogućnost”, rekao je Kendall. “Bit ćemo otvoreni za razgovore s njima o tome koji su njihovi zahtjevi i kako bismo im mogli udovoljiti”.

“Ne mogu nagađati na koje bi avione mogli ciljati”, odgovorio je general Brown na pitanje o obuci ukrajinskih pilota u SAD-u, tokom njegovog odvojenog razgovora u Aspenu. “Bit će to nešto što nije rusko”, dodao je. Brown je pritom istaknuo da bi evropske ponude, kao i američke, mogle biti mogućnost.

Radi se, inače, o pomalo zaboravljenom, ali jednom od najubojitijih aviona kada je u pitanju uništavanje oklopa na zemlji, što je za ukrajinske snage iznimno velik problem s obzirom na nadmoć Rusije u tom segmentu naoružanja i opreme.

Cjelokupan tekst pročitajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje