Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tek slijedi najjači udar na Putinovu ekonomiju, Njemačka spremila sankcije

Preuzmite sliku

Otkad je započela Putinova agresija na Ukrajinu intenzivno se radi na prijedlogu naftnih sankcija Rusiji i traži model koji bi Kremlju nanio najveći ekonomski udarac, ali istovremeno se važe svaki detalj embarga kako bi bilo što manje štete za evropsku ekonomiju. Prema zadnjim informacijama Berlin će podržati zabranu uvoza nafte iz Rusije kao dio šestog paketa sankcija. Ta njemačka odluka širom otvara vrata da se zajednička odluka Evropske unije o uvođenju embarga doista i dogodi.

Razlog za promjenu njemačke pozicije je očito uspjeh u pronalaženju alternativnih dobavljača nafte. Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck izjavio je kako je u osam sedmica njemačka ovisnost o ruskoj nafti smanjena s 35 posto na 12 posto.

Znamo da ima dosta otpora oko embarga na rusku naftu u zemljama EU-a, najžešći protivnik tome je Mađarska, no ‘padne’ li Njemačka, očekuje se da će se odluci prikloniti i ostale zemlje koje se tome protive, kao što su Austrija, Španjolska, Italija i Grčka… Logičan je strah njihovih gospodarstava jer se u velikoj mjeri oslanjaju na rusku naftu, a problem je što bi zavrtanjem ruske nafte cijene goriva mogle poletjeti u nebo.

Hoće li se doista evropske zemlje uspjeti usuglasiti oko ove odluke znat će se vjerojatno kroz idućih sedmicu dana budući Evropska komisija pokušava što prije predstaviti nacrt novih sankcija i izvršiti dodatni pritisak na Moskvu.

Koliko su sankcije na naftu važne govori i podatak da je Rusija prošle godine na izvozu nafte dobila preko 110 milijardi dolara prihoda, što je gotovo četvrtina ukupnog ruskog robnog izvoza.

Pozivajući se na diplomate u Evropskoj uniji, portal Politico pak piše i kako je Njemačka predstavila inicijativu za uvođenje embarga na ruski uran.

Takav bi potez mogao pogoditi opskrbu uranijem od kojeg se proizvodi gorivo za energetske reaktore koje je izgradila Rusija, kao i nove nuklearne projekte kojima upravlja ruska podružnica Rosatoma za zapadnu Evropu, sa sjedištem u Parizu.

Četvorica diplomata, potvrdila su Politicu da se o sankcioniranju ruske nuklearne industrije razgovaralo na sastanku s veleposlanicima EU-a i Komisijom prošle sedmice, pri čemu su Poljska i baltičke zemlje predvodile pozive na sankcije.

“Njemački veleposlanik u srijedu je najavio novi stav Berlina, kazavši da će poduprijeti, ne samo sankcije za naftu, nego i za zabranu ruskog uranija”, rekao je diplomat EU-a, za Politico. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,