Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tajna Putinovog lančića: ‘To je bilo čudo, zato je uvijek uz mene’

Preuzmite sliku

Iako pravoslavnu religiju smatra jednom od najznačajnijih ruskih vrijednosti i redovan je na misama, barem za velike praznike, Vladimir Putin jedan je od onih ljudi koji smatraju kako o religiji ne treba previše govoriti.

Za njega je to sasvim lična stvar. Ipak, to ‘pravilo’ prekršio je u razgovoru za CNN 2017. godine. Otkrio je kako svugdje nosi ogrlicu s krstom koju mu je poklonila majka.

“Ne bih volio govoriti o svojoj religioznosti. Mislim da su te stvari svete za svakog pojedinca i da je vjera nešto što nosimo u srcu”; rekao je na početku razgovora, a onda je priznao:

“Dobio sam ogrlicu s krstom od majke, ali nisam je nosio. Rekla mi je da posvetim krst kad odem u Izrael što sam i napravio prilikom druge posjete državi. Bio sam tamo službeno i svidjelo mi se pa sam se vratio s porodicom. Otkad sam ga posvetio nosim ga svugdje sa sobom”, rekao je Putin, koji je potom ispričao i anegdotu kako je krst ‘čudesno’ preživio požar, piše News Week.

“Bio sam na vikendici kod St. Peterburga s prijateljem i otišli smo u saunu. Skinuo sam krst prije ulaska u samu saunu i odložio ga sa strane. Odjednom je cijeli prostor uhvatio požar i mi smo goli istrčali vani. Kasnije, kad su vatrogasci čistili zgarište, pronašli su taj krst. Bio sam siguran da je izgubljen, jer je običan aluminijski i trebao je nestati u vatri”, ispričao je ruski predsjednik.

Kako je rekao, za njega je to bilo čudo te je dodao:

“Zato je sad uz mene uvijek”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,