Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svjetski samit o klimi počinje pozivom na hitnu akciju

Preuzmite sliku

Popraćen dramatičnim upozorenjima znanstvene zajednice zbog eskalacije klimatske krize, Svjetski samit o klimi (COP26) počinje u nedjelju u 10 sati po mjesnom vremenu (GMT) u škotskome gradu Glasgowu.

Na poziv Ujedinjenih naroda, predstavnici vlada iz 200 zemalja razgovarat će dvije sedmice o tome kako čovječanstvo još može zaustaviti ubrzano globalno zagrijavanje planeta i zadržati ga na dopuštenom nivou.

Organizatori očekuju 25.000 sudionika, a među njima su hiljade novinara i aktivista za očuvanje planeta.

Organizacije za zaštitu okoliša i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazili su žaljenje što brojne države nisu pripremile ambicioznije planove za borbu protiv globalnog zatopljenja u dvije godine, od zadnje UN-ove konferencije za klimu u Madridu te što mnoge odugovlače s odbacivanjem fosilnih goriva.

Na konferenciji o klimi COP26 do 12. studenoga predstavnici vlada iz cijelog svijeta, a iz Hrvatske stiže premijer Andrej Plenković, trebali bi definirati zajedničke politike i mjere kao odgovor na klimatsku krizu te ispuniti obećanja s prethodnih sastanaka na vrhu sažeta u Pariškom sporazumu iz 2015.

Čovjek je svojim djelovanjem odgovaran za zagrijavanje atmosfere zbog rastućih emisija plinova s učinkom staklenika, a posljedice su češće i ekstremnije vremenske nepogode. Primjeri za to su nedavne poplave u Njemačkoj, suše u Sahelu u Africi i razorni požari u Kaliforniji i Rusiji.

Borba protiv klimatskih promjena jedna je od glavnih tema sastanka u Rimu koji okuplja šefove država i vlada supine 20 industrijskih najsnažnijih zemalja svijeta i završava u nedjelju.

Međutim, nade da će političari okupljeni u Rimu odaslati snažan signal konferenciji u Glasgowu raspršile su se zbog neslaganja sudionika zbog čega u završnoj deklaraciji još nema jasnog vremenskog roka za postizanje “nulte emisije” stakleničkih plinova niti dogovora ni ciljanog roka za ukidanje subvencija za fosilna goriva.

Zemlja je već toplija za oko 1,1 stepen Celzijusa u poređenju s predindustrijskim nivoima, a ponegdje su te razine i veće, primjerice u Njemačkoj 1,6, piše njemačka agencija dpa.

Na pariškoj konferenciji o klimi prije šest godina, međunarodna zajednica dogovorila je da će globalno zagrijavanje ograničiti na maksimalno 2 stepena Celzijusa, ili 1,5,  Do danas, strategije i planovi koje su države podnijele nisu dovoljni.

Druga važna tema konferencije u Glasgowu je finansiranje šteta i gubitaka nastalih globalnim zagrijavanjem, napose u siromašnim državama.

Guterres je pozvao G20 da ispuni prethodnu obavezu usmjeravanja 100 milijardi dolara godišnje kako bi pomogle zemljama u razvoju da se nose s rastućim problemima povezanim uz klimatske promjene.

Papa Franjo koji je očuvanje planeta stavio u sam vrh svog pontifikata uputio je poruku političkim čelnicima da budućim generacijama pruže „konkretnu nadu“ donošenjem radikalnih odluka na nadolazećem klimatskom samitu u Glasgowu.

Vatikan šalje delegaciju na samit, no 84-godišnji Papa će izostati zbog operacije koju je imao ranije ove godine. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje