Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Svjetski dan jaja: Grad Beč i proizvođači jaja postavljaju nove standarde

Preuzmite sliku

Svjetski dan jaja koji se danas obilježava prilika je da se jaja i proizvodi od jaja kao posebno vrijedni, ali i osjetljivi životinjski proizvodi, stave u fokus interesovanja. U Austriji, koja je pionir u Evropskoj uniji u zabrani držanja kokoši nosilica u kavezima, potrošači očekuju primjereno držanje peradi, trajno hranjenje i sigurne i zdrave namirnice.

Voditeljica Odjela za zaštitu okoliša grada Beča Karin Büchl-Kramstätter pojasnila je da je “Eko-kupovina Bec” (“OkoKauf Wien”), program za ekološki prikladnu nabavku namirnica u Beču poboljšao, u saradnji s Centralnom radnom organizacijom uzgajivača peradi Austrije (ZAG), kriterije za proizvodnju jaja i proizvoda od jaja i time postavio nove standarde za budućnost za stalnu i odgovornu nabavku jaja i proizvoda od jaja u javnim ustanovama grada Beča.

“U ovom projektu usko sarađujemo s predstavnicima Uzgajivača peradi Austrije (ZAG), a ova kooperacija konstruktivna je i orijentirana na budućnost. Time smo uspjeli razraditi nove standarde za nabavku jaja i proizvoda od jaja, koji će biti osnova za javne tendere te će biti uzeti u obzir i pri kriterijima nabavke eko proizvoda”, dodala je Büchl-Kramstätter.

Predsjednik Centralne radne organizacije uzgajivača peradi Austrije Robert Wieser izjavio je da im je uspijelo da poboljšaju uvjete držanja kokoši nosilica u korist dobrobiti životinja i okoliša, i to uprkos jakom pritisku slobodnog tržišta u EU, saopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje